IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Шефът на Volkswagen: Tesla ще стане №1 в света

Според Херберт Дийс, до 10 години компанията на Илон Мъск ще е най-голямата въобще, даже пред Apple

В началото на лятото Tesla изпревари Toyota по пазарна капитализация и стана най-скъпата автомобилна компания на света. Анализаторите обясняват този успех с факта, че въпреки мерките срещу коронавируса, Tesla за трето поредно тримесечие е на печалба.


Tesla фабрика


В момента производителят на електромобили е оценен от пазарите на 274 млрд. щатски долара. Според главния изпълнителен директор на Volkswagen Group –Херберт Дийс, това съвсем не е пределът на възможностите на компанията от Калифорния. Той е на мнение, че до 5-10 години Tesla ще стане най-скъпата компания в света изобщо.

„Илон Мъск постигна резултати, които се струваха недостижими на мнозина, като доказа, че електромобилите могат да носят печалби. Tesla е един от малкото производители, както и Porsche, които не допуснаха пандемията да им донесе загуби. За мен това е потвърждение, че след 5-10 години Tesla ще бъде най-скъпата компания на света“, обясни Дийс.

В момента компанията с най-голяма пазарна капитализация е Apple, която се оценява на 1,62 трилиона долара. За да може да задмине тези цифри, Tesla трябва да увеличи стойността на акциите си 6 пъти. Що се касае да Volkswagen, производителят от Волфсбург е оценен на 85,6 млрд. долара.

В същото време, от Hyundai Motor обявиха, че не са оценили правилно потенциала на електромобилите и съответно не са предвидили успеха на Tesla. В концерна са сериозно притеснени от успеха на Model 3, който стана най-продаваният електромобил в Южна Корея, като задмина Hyundai Kona. На всички отгоре, самата компания Tesla вече е 10 пъти по-скъпа от Hyundai, което силно безпокои акционери в корейския автомобилен гигант.


Tesla vs Hyundai


По информация на агенция Reuters, в компанията не са били притеснени, докато Tesla е произвеждала премиум-електромобили. Излизането на пазара на Model 3 и успехите, които този модел постигна, са накарали ръководството на Hyundai да промени коренно възгледите си за бъдещето на електрическите автомобили.

За да е опитат да наваксат пропуснатото, в Hyundai готвят два нови модела на ток, които са създадени от нулата, а не представляват версии на бензинови модели, каквато е Kona Electric. Първият от тях ще излезе догодина, а вторият – през 2024 г. Това ще бъдат цели семейства електромобили, които ще се продават и под марката Kia.

Снимки: Tesla, Hyundai

0 от 500
  • #17
    2 rate up comment 10 rate down comment
    Някав ( преди 3 години )
    Майната им на електрическите автомобили!
  • #16
    3 rate up comment 8 rate down comment
    Bike ( преди 3 години )
    Докато от Volkswagen не спират да правят развалящи се автомобили, тесла и sono ще са номер едно!
  • #15
    2 rate up comment 3 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    Tози Херберт Дийс от давна е почнал да билда имиджа на Тесла, или иска да работи за тях или е някакъв стратегически план на VW, издигни противника в очите на масите за да си още по голям когато го побеждаваш
  • #14
    3 rate up comment 1 rate down comment
    пепе ( преди 3 години )
  • #13
    0 rate up comment 6 rate down comment
    пепе ( преди 3 години )
  • #12
    3 rate up comment 8 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    На кой в България му пука дали Тесла ще е N 1? Те дори нямат представителство у нас. Сигурно Мъск си мисли, че България е кратер на Луната. За какво са ни автономните им коли, които ще оставят половин България безработна, а за сметка на това Мъск ще забогатее с още милиарди.
  • #11
    3 rate up comment 1 rate down comment
    TSLA ( преди 3 години )
    Всички ще бъдат чудесни конглокенти на автомобилната сцена, обаче животът не е само коли! Той е и сателитен интернет, изкуствен интелект и самостоятелни източници на ток. Докато БМВ прави коли, VW коли и кренвирши, а Apple телефони и таблети, 20-те компании на Мъск правят всичко.
  • #10
    5 rate up comment 1 rate down comment
    Ahaha ( преди 3 години )
    Айде 3! Какъв софтуер ще пишеш ти като електроинженерите ти са три пъти повече от софтуерните! То ако беше толко лесно тойота да са нацвъкали електрически короли на всеки континент!:)
  • #9
    7 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    Искат да ги купуват ли, ами първо да се научат да пишат софтуер - то ако си мислят, че е само електромобила, да вземат да и видят хардуера и софтуера на тая тесла, че ИД.3 прилича на пластмасова китайска играчка.
  • #8
    4 rate up comment 5 rate down comment
    От Перник ( преди 3 години )
    Аз пък казвам че Гоуфо ще е номер 1