IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Градска кола на старо - Opel Corsa, Renault Clio или Nissan Micra?

Ето какво споделят собствениците на тези три типично градски модела

Идеята за закупуване на малък и икономичен автомобил е отлична, тъй като така се спестяват средства за застраховка, данъци, гориво, обслужване и така нататък. Възможно ли е обаче, да се придобие нещо наистина качество с със скромен бюджет в рамките на около 3500 евро? Отговор на този въпрос дават собственици на автомобили, чиито мнения бяха събрани от изданието Auto Mail. В случая става въпрос за 3 модела - Opel Corsa, Renault Clio или Nissan Micra, които са доста разпространени на пазара на автомобили втора употреба.

Opel Corsa


Opel Corsa


В този ценови диапазон попадат машини от четвъртото поколение на модела, което е произведено в най-масов тираж. Автомобилът се задържа на конвейера от 2006 до 2014 година, като претърпя два фейслифта – през 2010 и 2011 година. Основната маса автомобили са оборудвани с по-скромни мотори – с обем 1,0 и 1,4 литра, развиващи до 90 к.с. Срещат се и бройки с 1,6-литров двигател със 150 к.с. който позволява развиване на 210 км/ч. Вариантите на трансмисиите за три – автоматична, роботизирана и механична.

Пробегът в повечето случаи е доста солиден, но може да се намерят и машини с по-малко изминати километри, тъй като доста често Corsa е използвана като втори, а понякога и като трети автомобил в семейството.


Opel Corsa

За какво хвалят Opel Corsa?

Надеждността, управляемостта и салонът са най-силните качества на автомобила, категорични са неговите собственици. Те са особено доволни от дизеловата версия, която се отличава с нисък разход на гориво, а също и с надеждността на основните агрегати като цяло. Специално внимание се обръща на просторния салон, в който колената на седящите отзад пасажери не се допират непрекъснато в предните седалки.

Посочва се още, че Corsa е икономичен и лесен за обслужване автомобил. Частите му също не скъпи, дори когато става дума за ремонт на роботизираната скоростна кутия. При автомата поправката излиза по-скъпо, затова трябва да се внимава с неговата употреба. Голяма част от собствениците на мъника на Opel са жени, които са влюбени в своите коли.


Opel Corsa


За какво критикуват Opel Corsa?

Основните проблеми са преминаването през по-лош терен, тъй като автомобилът е доста нисък, а също така обзорът пред водача и слабото окачване. Някои от притежателите на Corsa се оплакват и от лошата шумоизолация, както и от лошо качество на боята и лака върху каросерията. Това води до появата на вдлъбнатини и резки, които скоро след това се превръщат в ръжда. Като цяло обаче, при модела на Opel похвалите са далеч повече от критиките.

Renault Clio


Renault Clio


Третото поколение на хечбека се задържа на конвейера от 2005 до 2014 година, което е с няколко месеца повече от Opel Corsa. Френският модел претърпя фейслифт през 2009 година, като е сред най-популярните автомобили в този сегмент. Той е интересен заради богатия избор от двигатели – обем от 1,2 до 2,0 литра, развиващи от 75 до 140 к.с. Скоростните кутии са три – механична, автомат и механична, като най-често се среща първата.

Що се касае до пробега, срещат се автомобили, които не са стигнали до 200 000 км (поне според официалната версия на продавача). При по-настоятелно търсене може да бъде открит и някоя наистина заслужаваща си машина.


Renault Clio


За какво хвалят Renault Clio?

Надеждността и сравнително добрата за модел от този клас автомобили проходимост са основните оръжия на „французина“. Повечето собственици са категорични, че колата е здрава, а освен това е добре поцинкована и съответно не гние. Добри думи заслужава и маневреността, която се дължи и на отличното разпределение на теглото (1350 кг).


Renault Clio


Сред плюсовете на Clio е и ниският разход на гориво – около 5,0-6,0 л/100 км, а също така и комфортът, който позволява този автомобил да бъде удобен и за пътешествия на по-големи разстояния. Високи оценки получава и дизайнът на модела.

За какво критикуват Renault Clio?

В списъка с посочените проблеми начело са шумоизолацията, както и трудната препродажба. Някои собственици се оплакват от двигателите, чиято мощност неочаквано пада. Ремонтите по колата също не са от най-евтините, но като цяло Clio по-често е хвалено, отколкото критикувано. Най-вероятно, защото повечето собственици на такъв автомобил са наясно с това какво купуват и съответно какво да очакват.

Nissan Micra


Nissan Micra


Компактният японски хечбек не е толкова популярен, колкото германската Corsa или френското Clio. В посочения бюджет се вмества третото поколение на модела, което се произвежда сравнително дълго време – от 2002 до 2010 година. Автомобилът е сравнително скромен, без да има особени претенции.

Предлаганите двигатели са - 1,0-литров (65 к.с.), 1,2-литров (80 к.с.), 1,4-литров (88 к.с., той е най-популярният) и 1,6-литров (110 к.с.), а скоростните кутии са две – автомат и механична. Ситуацията с пробега е като при предишните два модела.

За какво хвалят Nissan Micra?

Салонът, надеждността на агрегатите и управляемостта на хечбека определено се харесват на неговите собственици. Отбелязва се малкият обем на багажника, но и той стига за ежедневно използване в градски условия. Сред плюсовете е ниският разход на гориво – 5 л/100 км, а също така добрата динамика особено при потегляне.


Nissan Micra


Притежателите на Micra хвалят своите коли заради отличната сглобка и високо качество както на самия автомобил, така и на допълнителното оборудване. Отбелязва се фактът, че двигателят е с ангренажна верига, а не ремък, което също повишава надеждността. А тя е особено важна при бъдеща препродажба на автомобила.

За какво критикуват Nissan Micra?

Както и при предишните два модела на критика е подложена шумоизолацията на автомобила. Посочва се още, че двигателите на Micra са доста претенциозни, което понякога също създава допълнително проблеми. Ремонтът на модела също не е никак евтин, но пък е добре той да се прави само в оторизирани от Nissan сервизи.


Nissan Micra


Сред оплакванията от Micra са още качеството на стандартната музикална система, поставяна от Nissan, като и работата на климатика. Като цяло обаче, както и предишните два модела, така и този се представя доста добре на пазара на употребявани автомобили.

Снимки: Производителите

0 от 500
  • #15
    11 rate up comment 10 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    От трите: Опел Корса,иначе в този клас,Хонда джаз!
  • #14
    6 rate up comment 5 rate down comment
    абв потребител ( преди 3 години )
    Рено туинго най добро!
  • #13
    2 rate up comment 8 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    Мазда 2..
  • #12
    4 rate up comment 16 rate down comment
    Градски ( преди 3 години )
    Фиестата е в пъти по-добра от тези предложения.
  • #11
    4 rate up comment 18 rate down comment
    Доктора ( преди 3 години )
    Най-добрият вариант е голф 5,6,7.. и новото рено клио е добро.
  • #10
    10 rate up comment 11 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    Даже не сте и споменали лидерите в сегмента: Фиат Панда и Фиат 500. Пунтото от 1990 та чак до последната модификация са здрави, евтини и удобни машини.
  • #9
    9 rate up comment 8 rate down comment
    до 5 ( преди 3 години )
    Ами Ситроен С2 е по-красив от тези.
  • #8
    12 rate up comment 1 rate down comment
    Клио жабче ( преди 3 години )
    Клио 2 предното е по-запомнящо се. Познато е у нас като "жабче", особено пюверсията от 1998-2001 преди фейслифта. Карат ги предимно учителки и фиоложки.
  • #7
    12 rate up comment 1 rate down comment
    Бай Гошо ( преди 3 години )
    В статията става въпрос за запазени автомобили на малко километри, а не за най-ниските оферти които могат да се намерят в интернет. Естествено почти всички производители имат поне един градски автомобил който може да влезе в тази класация. Но ако ги изброят всички със съответните предимства и недостатъци, статията ще стане много дълга.В крайна сметка всичко е въпрос на вкус. Аз съм имал дизелово клио (2007) и бях много доволен.
  • #6
    5 rate up comment 9 rate down comment
    qwerty ( преди 3 години )
    За такъв бюджет вече може да се намери и ибиза 4 (6J) . Екомотив версиите са по икономични от която и да е от показаните 3 . И все пак ще е по нова и може би с някоя екстра повече за същият бюджет. По надеждна от реното, по просторна от микрата