IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Едно от най-редките Ferrari отива на търг

Лично Лука ди Монтедземоло благослови появата на 575 GTZ Zagato

Един от шестте екземпляра на Ferrari 575 Maranello с каросерия от Zagato ще бъде изложено на търга на RM Sotheby's в Монтерей на 14-15 август. Суперавтомобилът е вдъхновен от лимитираното издание 250 GT LWB Berlinetta Tour de France (TDF), направен в периода между 1956 и 1959 година.


Ferrari 575 GTZ Zagato


Уникалното Ferrari 575 GTZ се появява на бял свят благодарение на японския колекционер Йошиюки Хаяши, който поръчва на Zagato да създаде съвременна версия на GT Berlinetta TDF. След като преглеждат архивите, майсторите от италианското студио правят шест бройки от суперавтомобила, два от които получава Хаяши. Носят се слухове, че той ползвал едната за ежедневни пътувания, а друга държал в гаража като произведение на изкуството. Останалите бройки от модела са продадени в частни колекции. Нито един от произведените екземпляри няма друг подобен на себе си.


Ferrari 575 GTZ Zagato


Двувратката GTZ се различава от обикновеното 575 Maranello по новата заоблена каросерия с характерния "двугръб" покрив на Zagato, двуцветната окраска, овалната радиаторна решетка и интериора, който е напълно променен, като за централната конзола, задната част на салона и багажника е използвана ватирана кожа.

В техническо отношение уникалният суперавтомобил не се различава - 5,7-литров V12 двигател с мощност 515 конски сили, ръчна скоростна кутия или роботизирана и адаптивни телескопични амортисьори. От място до 100 км/ч 575 GTZ ускорява за 4,2 секунди, а максималната му скорост е 325 км/ч.

Още снимки на уникалния модел - в галерията:

Проектът получава личната благословия на Лука Кордеро ди Монтедземоло, тогавашният президент на Ferrari. Моделът 575 Maranello се счита за едно от най-добрите му творения, а 575 GTZ е пример за успешната работа на производителя и студиото за каросерии. Цената на едно от най-редките Ferrari от Zagato не се съобщава, но през 2014 г. подобно копие беше оценено на 1 100 000 евро.

Снимки: RM Sotheby's

0 от 500