IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Отиде си легендарен дизайнер на Nissan

Йошихико Мацуо създаде Fairlady Z и положи началото на спортните модели в компанията

Отиде си легендарен дизайнер на Nissan

Един от дизайнерите, оставили сериозна следа в автомобилната индустрия - Йошихико Мацуо, почина на 86-годишна възраст, съобщиха от семейството. Японецът се превърна в легенда, след като създаде Nissan Fairlady Z, известен още и под името Datsun 240Z.


Nissan Fairlady Z дизайнер


“Всички ние сме благословени от това, че семейните черти на Nissan се запазват дори след като той ни напусна. Благословени сме, че работихме под неговото ръководство, защото той беше наш наставник и благодарение на негово се създаде цяло поколение дизайнери, които сега работят за Nissan. Мацуо-сан има огромен принос не само за Nissan, но и за света на спортните автомобили“, заяви старшият вицепрезидент и главен дизайнер на компанията Алфонсо Албайс.

Йошихико Мацуо е роден през 1933 година, като още от дете започва да рисува автомобили. Като студент разработва мини-кола с 3 колела за фирмата Osaka Textile Industry Co., която е подразделение на Daihatsu. В крайна сметка това е един от първите модели на бранда.

Няколко години след това младият дизайнер постъпва на работа в Nissan, където веднага получава задача да поправи външния вид на Bluebird 410 и така да помогне на модела да се наложи на пазара. През 1966 г. е назначен за началник на дизайнерския отдел на компанията и така се ражда спортния модел Z.

Мацуо и подчинените му отговарят не само за външния вид на автомобила, но и да неговото производство. Те се съсредоточават върху комбинирането на различни детайли и компоненти, като едновременно с това трябва да постигнат висока производителност и приемлива цена.


Nissan Fairlady Z дизайнер


Nissan S30 или Nissan Fairlady Z, както той е представен на японския пазар, е спортен модел, който се произвежда през периода 1969-1978 г. Благодарение на достъпната за времето си цена, той бързо набира популярност, най-вече на американския пазар и помага на марката да стане известна в тази част на света.

Най-интересното е, че въпреки успеха на автомобила, самостоятелността на Мацуо не се харесва на ръководството на Nissan и дизайнерът е изпратен във филиала на компанията Nissan Shatai, който разработва модели на Daihatsu. Това е и причината, поради която дизайнерът не участва в разработката на други сериозни модели на марката. Неговият автомобил обаче влиза в историята, а самият той завършва кариерата си в американското представителство на Nissan.

Снимки: Nissan

0 от 500
  • #1
    1 rate up comment 0 rate down comment
    ( преди 3 години )
    Заради тоя модел Датсун стана известен по света. 80-те децата си играеха с такива колички. Оставил нещо след себе си, Светла му памет! А ти, читателю, кога беше последният път, когато направи нещо за някого? Човек ако не остави нещо след себе си какво е - фабрика за л-на?