IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Почина авторът на дизайна на „първия” Mustang

Гейл Халдерман си отидe от този свят на 88 години

Авторът на първоначалния дизайн на класически Ford Mustang - Гейл Халдерман, почина в медицинския център Upper Valley в град Трой (Охайо, САЩ). В последно време 88-годишният Халдерман се е борил с рак на черния дроб, съобщиха от семейството му.


Гейл Халдерман


Гейл идва във Ford през 1953 г. и започва като дизайнер в студиото  Lincoln-Mercury, но качествата му бързо са оценени от ръководството и той е преместен във Ford Design Studio, където започва работа по основните модели на американския бранд. Предложените от него промени се оказват успешни, а през 1957 г. Ford излиза на първо място по продажби, като изпреварва Chevrolet.

Старанието на Халдерман е забелязано и той е назначен за мениджър по дизайна на Ford Design Studio. През 1962 г. на вице-президента на Ford - Ли Якока, му идва идеята за създаването на достъпна спортна кола и той нарежда на три отдела - Ford Design Studio, Lincoln-Mercury и Advanced Design, да започнат работа по дизайна. Скиците на Гейл, както и на останалите дизайнери, са готови през август и са предоставени на шефа на Ford Design Studio – Джо Орос.

Именно една от рисунките на Халдерман става основа за първия макет от пластелин на бъдещия Ford Mustang. Тя е избрана лично от Лий Якока, който описва макета по следния начин: „Изглеждаше сякаш, макетът се движи“. След 12 месеца автомобилът от скицата става сериен, като само за първите 3 дни от старта на продажбите Ford получава 22 000 поръчки.

Успехът е невероятен – през първите 6 месеца на 1964 г. Ford продава 126 000 бройки, а през 1965 г. - над 500 000. След година са отчетени 607 000 продадени „Мустанга“.

Самият Халдерман остава на работа във Ford до 1994 г., а след пенсионирането си превръща хамбара на фермата си в музей, където показва малка колекция от автомобили и дизайнернки скици.

Снимки: Motor

0 от 500
  • #1
    6 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    Мир на праха му! Явно е бил доста добър дизайнер щом толкова много години дизайна на Мустанг е почти непроменен. Освен това е човек, който държи на работата и фирмата на която е отдал живота си. не е типично за западните хора и особено в наше време, където фирмите се сменят непрекъснато. Действа, като японец. При тях фирмата е като семейство. Отдават се изцяло на работата си и фирмата е нещо свято. Бащи,майки, деца се посвещават на една компания и са там до края си.Като религия е отдадеността им