IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Проучване: Дрегер в салона ще спаси 9000 живота годишно

Технологията трябва да бъде внедрена във всички автомобили, призовават в САЩ

Американският застрахователен институт за безопасност на движението (IIHS) проведе проучване и установи, че ако в автомобилите бъде въведена технология за откриване на пияни шофьори, годишно могат да бъдат спасени повече от 9 000 живота. Тази технология измерва концентрацията на алкохол в дъха на водача. Ако допустимите граници са надвишени, автомобилът няма да стартира.


Дрегер


В момента такава система се тества в САЩ съвместно с автомобилни производители. От IIHS посочват, че въпросният сензор е пасивен - няма нужда да се духа в него. Освен това "дрегерът" може да различава дъха на шофьора от този на пътници. С други думи, трезвен шофьор не трябва да се притеснява, че системата няма да позволи на двигателя да се стартира, ако в колата се возят пияни.

В САЩ всяка година умират над 10 000 души в катастрофи с участието на пияни шофьори. Въз основа на статистическите данни за периода 2015-2018 г. би било възможно да се спасяват 9400 живота годишно, ако водачите имат съдържание на алкохол в кръвта под 0,8 промила (максимално допустимото за САЩ). Ако е под 0,5 промила, биха могли да бъдат избегнати 10 500 смъртни случая. И ако всички шофьори са напълно трезви, спасените животи биха били 12 000.


Дрегер


От института отбелязват, че броят на смъртните случаи сред пияните шофьори не се е променил много през последните 25 години. Обикновено (без да се вземат предвид очевидните случаи) е трудно полицията да определи кой е в нетрезво състояние и кой не. Според проучването на IIHS, полицията арестува около 1 на 50 от тези шофьори.

Проучването посочва, че ако подобни системи започнат да се монтират на всички автомобилите веднага, процесът може да отнеме десетилетия. А ако всички производители въведат тази технология в новите си автомобили, то през следващите 12 години броят на смъртните случаи ще се намали наполовина. "След като не може да променим хората, време е да променим автомобила", отбелязва IIHS.

0 от 500