IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Tesla обвини основния си конкурент в кражба

Компанията на Илон Мъск заведе дело срещу производителя на електромобили Rivian

Американският производител на електромобила Tesla даде под съд фирмата Rivian, като я обвини в примамване на служители и кражба на информация, която представлява търговска тайна, съобщава Bloomberg.


Tesla


От компанията на Илон Мъск твърдят, че четирима нейни бивши служители, които са имали достъп до секретни тайни, са разкрили цялата информация на новия си работодател – фирмата Rivian. В Tesla подозират, че в схемата са замесени още два сътрудници, които също са напуснали работа, за да преминат при конкурента.

Подобно поведение има само един мотив – използване на търговска тайна за удовлетворяване на интересите на новия работодател, който всъщност е и конкурент“, се казва в иска, заведен в съда в Сан Хосе (Калифорния). Посочва се още, че Rivian е привлякъл на работа 178 бивши служители на Tesla, като 70 от тях директно са напуснали компанията от Пато Алто (Калифорния), за да отидат при конкуренцията.

Производителят на електромобили Rivian, сред чиито инвеститори са компаниите Ford Motor Company, T. Rowe Price Associates, BlackRock и Amazon, отрича обвиненията. Представител на фирмата заяви, че всички нови служители се задължават „да не използват в работата си за Rivian интелектуална собственост на бившите си работодатели“.

Компанията беше създадена през 2009 г., като за 11 години нейният щат беше увеличен до 2400 служители, които работят в предприятията в Илинойс, Мичиган и Калифорния, както и в Канада и Великобритания. Общата сума, вложена в Rivian до момента, е над 6 млрд. долара. С тези пази Rivian разработи два модела – пикапа R1T и всъдехода R1S. Те са оборудвани с по 4 електромотора (по един на всяко колела), като сумарната им мощност е 760 к.с. 1120 Нм. Пробегът им е 645 км.


Rivian


Плановете на компанията предвиждат производството на серийни електромобили да стартира през 2021 г. На официалния сайт на Rivian може да се поръчат двата модела, чиято стартова цена е 69 000 щатски долара.

Снимки: Autonews

0 от 500
  • #6
    1 rate up comment 0 rate down comment
    Конглокент ( преди 3 години )
    Конглокент!Само как звучи!?Едно е такова, изискано. Кучешко. Високопарно. Значи съм връхта!
  • #5
    0 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    ХахахаОСНОВНИЯ конглокент на Тесла, който ще започне сериино пройзводство през 2021г.
  • #4
    2 rate up comment 1 rate down comment
    Карбонаро ( преди 3 години )
    Вече лъсна историята, че Тесла печели основно от... продажбите на автомобили с ДВГ на останалите производители, които изкупуват въглеродни кредити от Тесла.
  • #3
    9 rate up comment 6 rate down comment
    Швабен зи каскен ( преди 3 години )
    Илонката се излага - нали се правеше че е за максимално бърза електрификация на автоиндустрията. Уж даде всички "патенти" на Тесла за свободно ползване.. Сега тръгнал да съди конглокентна компания за електромобили. Като не иска да си губи кадрите, да ги тормози по-малко и да им плаща повече.
  • #2
    4 rate up comment 1 rate down comment
    весо ( преди 3 години )
    кой ще ги купува тези нишови коли на тези високи цени?
  • #1
    6 rate up comment 6 rate down comment
    :) ( преди 3 години )
    Много са грозни....Cъbertrack е лудница!