IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Цялата печалба на Tesla идва от други производители

Компанията отчете трето поредно тримесечие на плюс и акциите й удариха тавана

Американският производител на електромобили Tesla изненада пазарите, като обяви трето поредно тримесечие на печалба въпреки кризата покрай карантинните мерки. Това даде нов импулс на цените на акциите, които приключиха търговията при рекордната котировка от 1592 долара. Никога до момента компанията не е успявала да приключи на зелено три поредни тримесечия.
  
 
Илон Мъск, Tesla

  Никога не съм бил по-голям оптимист за бъдещето на Tesla, обяви Мъск
 
Печалбата на Tesla обаче е изцяло за сметка на други автомобилни производители, показва отчетът. Нетният положителен резултат за компанията на Илон Мъск е 104 милиона долара за периода април-юни. През тези три месеца Tesla е спечелила рекордните 428 милиона долара от т. нар. "регулаторни кредити" - на практика продавайки на конкуренти квотите си за вредни емисии. В САЩ и ЕС на производителите на автомобили с двигатели с вътрешно горене е позволено да "намаляват" средните емисии на продукцията си, като откупуват квоти от компании, които са под лимита.

Ако не беше това перо, Tesla щеше да приключи тримесечието със загуба от 324 млн. долара - което щеше да е съпоставимо с резултата й за същия период на 2019 (загуба от 408 млн. долара). Сега, благодарение на квотите печалбата е 50 цента на акция. При това темпо и при сегашната им цена обаче на инвеститорите ще са необходими 796 години, за да им се изплати вложеното.
  
 
Tesla Cybertruck

 Вече е официално: Cybertruck ще се прави в Тексас

  
Междувременно Илон Мъск официално обяви, че следващата "Гигафабрика" на компанията ще бъде построена в Тексас. Там по план ще се произвеждат бъдещите Cybertruck и Tesla Semi, както и част от коичествата Model 3 и Model Y. "Никога не съм бил по-голям оптимист или по-развълнуван за бъдещето на Tesla", заяви шефът на компанията.

0 от 500