IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Електронна игра, продавана от българска фирма, е хит сред крадците на коли

Устройството струва 20 000 паунда и за минути се справя със защитата на автомобила

Българската компания SOS Auto Keys продава устройство, позволяващо да се отвори почти всяка нова кола без особени трудности, съобщава британското издание Daily Mail.


Game Boy


Досега крадците трябваше да прихванат сигнала, предаван от ключа съм автомобила, но с помощта на новия уред тази нужда отпада. Устройството всъщност е старата електронна игра Game Boy на Nintendo, като благодарение на компактните си размери може да се скрие лесно. Фирмата, която я продава, изрично посочва, че тя не бива да се използва с „незаконни“ намерения.

Британската застрахователно компания АА обаче е категорична, че ако играта попадне в ръцете на неподходящия човек, тя лесно може да бъде препрограмирана и да се използва за кражба на автомобили. Цената на преработеното устройство е 20 000 паунда, но тази сума бързо се избива от крадците.

В YouTube се появи видео, в което се вижда как с помощта на компактния уред автомобили от марките Hyundai, Kia и Mitsubishi се отварят само за минута. За целта крадецът натиска дръжката на вратата и автомобилът се опитва да разпознае валиден ключ, като подава сигнал. Той се записва от устройството и то бързо изчислява необходимия отговор, който се дава от ключа. След това сигналът с него е върнат към автомобила и вратата се отваря.

Полицията във Великобритания вече е започнала да разследва информацията, като официално е поискала спиране на продажбата на опасната джаджа. На Острова се отчита значителен ръст на броя на кражбите на автомобили, като през последите 6 години те са се увеличили с 50%. Само за миналата година те са над 106 000.

Снимка: Carsweek

0 от 500