IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Магията на цифрите или защо Lamborghini пусна Sian в малък тираж?

Компанията ще произведе само 63 суперхибрида и 19 аналогични роудстъра, като бройката не е случайна

С името Sian (на един от европейските диалекти то се превежда като „Мълния“) Lamborghini обозначи ново семейство, включващо купе и роудстър с хибридно задвижване. Ако се отчете планираният от компанията тираж – 63 купета и 19 роудстъра, които вече са продадени, това ще бъде най-редкият модел в историята на марката.


Lamborghini Sian


Оказва се, че числата не са случайно избрани. За феновете на Lamborghini, които познават историята на бранда, отговорът е ясен. Четирите цифри образуват числото 1963 – това е годината, в която основателя на компанията Феручио Ламборгини, влиза в конфликт с Енцо Ферари и решава да създаде фабриката Automobili Ferruccio Lamborghini S.p.A.

С това магията на цифрите не се изчерпва. Пълното име на суперхибрида е Lamborghini Sian FKP 37, като и тук има нещо скрито. Според официалната версия, FKP са инициалите на Фердинанд Карл Пиех – бивш ръководител на концерна Volkswagen, който почина през миналата година. А 37 е препратка към годината на неговото раждане – 1937. С това Lamborghini почитат паметта на Пиех.

Още снимки на купето Sian - вижте в галерията:

Що са касае до техническите характеристики, то и купето, и роудстърът са оборудвани с атмосферен V12 с обем 6,5 литра, който работи с 48-волтова електрическа система. Мощността на суперхибрида и в двата случая е 819 к.с., като купето ускорява от 0 до 100 км/ч за 3,9 секунди, а роудстърът – за 4,0 секунди. Максималната скорост и при двата варианта е 305 км/ч.

Снимки: Lamborghini

0 от 500