IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

99% ръст за електрическото Renault Zoe във Франция

Държавата вече дава до 12 000 евро субсидия при покупка на електромобил

Френският автомобилен пазар е един от най-потърпевшите след драстичните мерки на президента Макрон срещу коронавируса, но въпреки това някои негови сегменти процъфяват. Статистиката до юни показва 98.8% ръст в продажбите на електрическото Renault Zoe спрямо същото полугодие на 2019 година. Иначе общите продажби на компанията са с 34% надолу.
 
  
Renault Zoe, Peugeot e208, тест драйв

  
   
За първите шест месеца на 2020 от обновения електромобил са продадени 17 650 бройки във Франция, което е 12% от всички регистрирани нови автомобили с марката Renault. Zoe държи и около 40% от целия пазар на електромобили в страната.

Добре се представя и електрическото Renault Kangoo Z.E. което държи 43% от пазара на беземисионни лекотоварни автомобили в страната.  

Бумът на електромобилите във Франция е свързан и с новия пакет субсидии, приет в края на май. И преди това френската държава даваше до 6500 евро при покупка на електрическа кола, но сега субсидията е увеличена до максимален размер от 12 000 евро. От тях 7000 са директна помощ, а 5000 - бонус при претопяване на стар автомобил. Така струващото 32 000 евро Zoe може да бъде купено за 20 000 евро, което е цената на прилично оборудвано Clio.

0 от 500
  • #9
    1 rate up comment 1 rate down comment
    Друг анонимен ( преди 3 години )
    Това за рено като перачница на държавни пари явно е "неизвестно" само за зомбираните дилърчитЪ от едноименната БГ-ъ фирма!Иначе балъци не са тези които им купуват ел. коли, а че са се хванали с рено - загубата винаги е гарантирана, рано или късно.
  • #8
    3 rate up comment 4 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    И кой плаща субсидиите? И кой може да си позволи да има ел-автомобил? Със сигурност не са обикновенните хора живеещи из панелките, а хора с еднофамилни къщи от средната класа. Единственото ми утешение е че догодина ще плащат занъци върху тази субсидия .
  • #7
    4 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    Хитри са французите! А *** кога ще даде субсидия???
  • #6
    5 rate up comment 3 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    Да петролният бизнес сигурно е удобен за пране на пари. Две неща обаче:1, Не знам рено да се занимава с петрол,2, Няма френска перолна държавна компанияТака че, не виждам с какво ме контрираш
  • #5
    2 rate up comment 3 rate down comment
    не-фактически ( преди 3 години )
    Петролния бизнес е абсолютно чист с минимални надценки и абсолютно невъзможно да се препират пари.
  • #4
    14 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    Това за перачницата е само в увредения манталитет на хора, прекарали голяма част от живота си (или родителите им) под комунистически или посткомунистически режим и виждат дългата ръка на ДС навсякъде, включитено и прането на пари. Не че там не се прави, но си има други, къде, къде по-сигурни методи (отбрана, ядрена енергетика, самолетостроене) от някаква частна автомобилна фирмичка
  • #3
    17 rate up comment 3 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    френската държава си гледа интереса. И ако мислиш, че "купува рена" много се лъжеш. Дават бонус за автомобил отговарящ на дадени харектиристики, независимо къде е произведен. Аз лично имах 500 евро бонус във франция за тойота, 2010 година. Относно перачницата... кои точно пари пере и как? Рено е предимно частна фирма с минимално държавно участие от края на деветдесетте. БТВ докато беше чисто държавна имаше доста повече продажби и пазарен дял в европа.
  • #2
    0 rate up comment 7 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    Това с претопяването на старата кола е много тъпо дори от гледна точка на екология може да се продаде и да замени друга кола която е още по-стара
  • #1
    5 rate up comment 12 rate down comment
    Факт!-тически ... ( преди 3 години )
    френската държава купува и подарява рена на балъците! Иначе перачницата спира завинаги ....