IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Kia разкри скоростната си кутия за хибриди

Трансмисията е с електронно управление и намалява вредните емисии

Компанията Kia представи нова трансмисия за автомобили с ръчни скорости, която ще бъде част от умерен хибриден силов агрегат. Системата е получила името intelligent Manual Transmission (iMT), като ще позволи намаляването на вредните емисии (СО2) с 3%.


Kia - intelligent Manual Transmission


Както е известно, през 2021 г. в ЕС влизат нови екологични стандарти и ако те не бъдат покрити, следват сериозни глоби за производителите. Най-евтиният начин за намаляване на вредните емисии е именно масовото поставяне на 48-волтов стартер-генератор на бензиновите и дизелови модели. Той дава допълнителна мощност при потегляне и ускорение, позволява на двигателя да пести гориво, а при спиране и движение по инерция се задейства системата за рекуперация, която събира спестената енергия в акумулатора.

В Kia предвиждат повечето леки автомобили на марката да станат именно „умерени“ хибриди, като на някои от тях – най-вече Rio и Ceed, ще се предлага новата трансмисия. При нея съединителят включва или изключва електромотора, като получава команда от специален блок за управление. Педалът на съединителя служи като бутон, като създателите на технологията твърдят, че усещането е като при стандартен съединител, но обратната връзка вече не зависи от степента на неговото износване.


Kia - intelligent Manual Transmission


Екологичният ефект в случая е очевиден – двигателят с вътрешно горене може да се изключва при спиране и движение по инерция в голям диапазон на скоростта (до 125 км/ч), като това става дори при включена предавка и отпуснат педал на съединителя. Щом водачът натисне някой от трите педала – газ, спирачка или съединител, стартер-генераторът активира двигателя и изравнява неговите обороти със съответно избраната предавка.

Не е ясно, какво се случва, ако човекът зад волана обърка скоростите, а също така и как ще се осъществява потеглянето по наклон. Не се съобщава и ще може ли да се сменят предавките без натискане на съединителя, като всичко това явно ще се разбере след премиерата на някои от моделите на Kia, оборудван с новата трансмисия.


Kia - intelligent Manual Transmission

Снимки: Kia

0 от 500