IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

"Убиецът на автомобила" окончателно умря

Преди 19 години създателят на Segway обещаваше да "прочисти" градовете от коли

През 2001 година Segway бе представен пред света като транспортна революция, която ще убие личния автомобил в големите градове. "Нелепо е да използваме двутонни машини за пътувания на къси разстояния като в града", твърдеше изобретателят му Дийн Кеймън, а по идеята му се запалиха хора като Джеф Безос. Но днес, 19 години по-късно, новите китайски собственици на компанията потвърждават, че "революцията" спира да се произвежда от това лято.
 
 
Segway

Цената на Segway PT не само не намаля, а и даже се увеличи с годините


Моделът Segway PT (от Personal Transporter) си спечели място в поп-културата с необичайната си конструция, която позволява на човек да го кара изправен. Сложната му система от жироскопи обаче се оказа твърде скъпа за масовия пазар. Заради инфлацията и добавените технологии цената му всъщност се повиши с годините и от 4950 долара в началото днес PT струва минимум 6000 долара. Това ограничава клиентите за него само до някои полицейски отдели и до туроператори, твърди пред CNN Тони Хо, вицепрезидент на китайската компания Ninebot, придобила Segway през 2015.
 
  
Segway, Джеф Безос

Основателят на Amazon Джеф Безос положи доста усилия да наложи Segway - с цената на някои недотам стилни появи на обществени събития


През миналата година на РТ се падат едва 1.5% от продажбите на Ninebot, която иначе произвежда доста по-достъпни като цена електрически тротинетки.
"Това е било страхотно изобретение преди 20 години. Но днес изглежда малко остаряло", заяви Хо. Той потвърди, че фирмата ще спре производството в средата на следващия месец, и ще освободи 21 работници от цеха в Брадфърд, Ню Хемпшър.

Общо 140 000 бройки от РТ са били продадени от 2001 до днес, показва статистиката на компанията. Най-добрата реклама за нея дойде през 2003, когато президентът Джордж У. Буш успя да постигне онова, което фирмата обявяваше за невъзможно - да падне от работещ Segway PT.


 

0 от 500
  • #9
    0 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    Аз вървя по 8-10 км на ден. С колата събота и неделя на извън гарда или на плаж. Бих си купил по скоро велосипед от колкото ел тротинетка. ТО от толково колоездачи и тротинетки вече в града е тегавао и досадно. И те си пречат...абее ужас няма ред никакъв!
  • #8
    1 rate up comment 0 rate down comment
    #11 ( преди 3 години )
    +1 за тротинетките. В близко бъдеще във всеки багажник на автомобил ще има една малка по размер такава.
  • #7
    8 rate up comment 0 rate down comment
    ili ( преди 3 години )
    Първата снимка е доста добра!
  • #6
    1 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    По едно време собсвеник беше британец, който иронично умря, като падна от скала карайки Segway.
  • #5
    11 rate up comment 0 rate down comment
    Куриер-пешак ( преди 3 години )
    За да бъде потентен, един мъж трябва да ходи по минимум 2-3 км пеша на ден. Така се оросява малкия таз. Иначе нюнюто съвсем изсъхва. А и от ходенето се чисти лимфата.
  • #4
    8 rate up comment 0 rate down comment
    Отговор: ( преди 3 години )
    Segway никога не е заплашвал автомобила. Това е скъпа, бавна и неефективна машинка. Купиха ги китайците чрез Ninebot, а на тях им е далеч края. На ход са тротинетките. А те по-скоро допълват автомобила и по-поносимо преглъщането на реалността със синята зона, велоалеите и...късите разстояния в града(до 5-10 км.).НО! Защо ми е скъп хибрид или ел.кола ако карам другия в покрайнините и извън града? И като говорим за убийци - отдавна има и мотопеди, евтини са, но нищо не са убили на пазара.
  • #3
    20 rate up comment 1 rate down comment
    хахаха ( преди 3 години )
    дори обикновенно колело Балканче е по практично от тая супер скъпа глупост....сегуей....
  • #2
    13 rate up comment 2 rate down comment
    Фьийешъна ( преди 3 години )
    Моди, изкуствено наложени с реклама. Идат и отшумяват. Ел. тротинетките ги изместиха - и те са също така безмислени и опасни, но са по-евтини.
  • #1
    30 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    аз незнайно защо стигнах до първата снимка и там спрях :D