IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Apple вгражда ключ за автомобил в телефоните си

Вече е ясно и коя марка първа ще получи функцията CarKey

Компанията Apple разкри цял комплекс от обновления, които ще бъдат реализирани в рамките на операционната система iOS14. Едно от тях е адресирано директно към собствениците на автомобили, съобщава изданието The Verge.


CarKey Apple


Опцията CarKey ще позволи отключване и заключване на автомобила с помощта на смартфон или смартуоч („умен часовник“) и на технологията за връзка NFC. При нея е нужно единствено устройството да бъде приближено до превозното средство, за да бъде отворено то. Естествено, предварително трябва да бъде потвърдена самоличността с FaceID или TouchID.

Системата CarKey ще има три нива на достъп – отваряне на багажника, отваряна на вратите и възможност за стартиране на двигателя. В Apple продължават работа, като ще се опитат да прибавят управление на още някои системи на автомобила – на ограничителя на скоростта или на силата на звука от аудиосистемата, например.


CarKey Apple


Освен това, цифровият ключ ще може да се използва от няколко устройства. Той ще бъде застрахован и от липса на енергия. Ако батерията на iPhone или Apple Watch се изчерпи и устройствата изключат, то функцията CarKey ще продължи да работи в продължение на 5 часа.

Вече е ясно и кой ще е първият сериен автомобил, който ще може да използва CarKey. Това е обновеното BMW 5-Series. Засега не се съобщава, кога Apple ще пусне новата iOS14 (а заедно с нея и цифровия ключ), но се очаква това да стане през септември.

Снимки: Apple

0 от 500
  • #3
    5 rate up comment 0 rate down comment
    Ше я дърпаме ли ( преди 3 години )
    ХахаКакто сега като попаднат автоджамбази в Щатите на кола с ръчни скорости и се отказват, така и в бъдеще си представям идват с некви супер устройства и скенери и гледат - А! Тая е с ключ! Не става, брат, да изчезваме!
  • #2
    1 rate up comment 1 rate down comment
    V ( преди 3 години )
    В дигиталната ера не притежаваш нищо - колите се отварят с турурутката, тя се следи и управлява по хиляди начини, без да знаеш. Гледа те, казва къде си записва... А парите ти са единици и нули в банков сървър. Решавам да ти ги зануля и го правя с 2 клика. А ако много важа, ще те изтрия и от архивите. Залагайте на истински неща.
  • #1
    7 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    В наши дни вече въпроса не е парите или живота, а телефона или живота. То банкиране, то кола, то кредитни карти. Всичко се свежда до телефона. Ако ти го откраднат и успеят да го отключат си дотам