IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Дзанарди е по-добре от Шумахер, твърдят лекарите

Видео отхвърли слуховете, че Алекс е катастрофирал, докато снимал със смартфона си

Състоянието на легендарния пилот Алесандро Дзанари, който бе прегазен тежко от камион в петък, остава стабилно, а травмите в областта на главата при него са по-леки от онези, които преди години получи при падане със ски Михаел Шумахер, обяви лекуващият го хирург, цитиран от Gazzetta dello Sport. Проф. Джузепе Оливиери от болницата в Сиена обаче предупреди, че още е рано да се оцени напълно състоянието на мозъка.
   
     
Алесандро Дзанарди, Михаел Шумахер

Михаел Шумахер и Алесандро Дзанарди по времето, когато и двамата караха във Формула 1. Според лекарите травмите в черепната област при Алекс не са толкова тежки, колкото получените от Шумахер след падането му със ски. Но оценка на състоянието му ще може да се направи най-малко след седмица


"Дзанарди прекара нощта със стабилни показатели на сърдечната и дихателната дейност, метаболизмът му е добре - потвърди и наблюдаващият лекар проф. Сколета. "Все още се налага да го държим упоен и прикачен към апарат за изкуствено дишане, но вече сме по-спокойни. Продължаваме изследванията на нервната дейност, която на този етап също има признаци за стабилизиране". Сколета обаче твърди, че реална оценка на състоянието ще може да се направи след дни. Вероятно дотогава Дзанарди ще остане упоен - "на мозъка ще му послужи добре малко почивка".
  
    

 
 
Алесандро Дзанарди, бивш пилот от F1 и двукратен шампион от CART сериите, загуби краката си в катастрофа през 2001, но след това се завърна по пистите, спечели четири старта в Световния шампионат за туристически автомобили, както и три златни медала от Параолимпийските игри с велосипеди за хора без крака. Тъкмо с такъв Алекс участвал в благотворително състезание край Сиена, когато загубил контрол над хендбайка си и навлязъл в насрещното, попадайки под колелата на камион с хранителни продукти. 44-годишният шофьор на камиона заяви пред журналисти, че се чувства смазан, макар да не носи вина. Човекът опитал да свърне камиона надясно, но събитията се развили твърде бързо.
 
 
Алесандро Дзанарди, катастрофа, хендбайк

Хендбайкът на Алекс след катастрофата


Някои версии в петък и събота намекваха, че вината за злополуката е на самия Дзанарди, който по това време ползвал смартфона си, за да снима. Но телевизионният оператор Алесандро Маестрини, който е очевидец, отхвърли слуховете. Дзанарди действително направил няколко снимки в бавен равен участък, но в зоната на инцидента ръцете му били върху колелата и контролирали хендбайка. Това се потвърждава и от видеокадрите.

   
Алесандро Дзанарди
Хиляди италианци изпратиха пожелания към кумира си за бързо възстановяване. Министър-председателят Джузепе Конте заяви, че с мъжеството и духа си Дзанарди е "символ на една по-добра Италия"
  
  
За всеки случай полицията прибра смартфона на Дзанари. Прави се експертиза и на самия ръчен велосипед, за да се прецени дали излизането от платното е заради техническа неизправност, или заради проблем с пътната настилка.

При всички случаи отговорност носят организаторите на състезанието Obiettivo Tricolore, които е трябвало да затворят пътя за движение и в двете посоки, коментира Gazzetta.


Удивителният живот на Алесандро Дзанарди (ГАЛЕРИЯ):

0 от 500
  • #4
    8 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    ако животът на Дзанарди учи на нещо, то е, че трябва да пратим на м.йнат.а й съдбата. Какъв ще е животът ни си зависи от нас и от нашата воля, а не от хороскопа. Стискам му палци да излезе и от тая яма
  • #3
    2 rate up comment 2 rate down comment
    младен ( преди 3 години )
    Дано се възтанови но мисля че трябва да се спре. Съдбата досега го предупреждава сума си и пъти.
  • #2
    9 rate up comment 0 rate down comment
    д-р. Куртев ( преди 3 години )
    Дано да се възстанови- даже не искам да си представя през какви болки и мъки е преминал досега този човек !!
  • #1
    8 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    тия верно, пуснали велосипедисти и инвалиди, а срещу тях камиони...