IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Електрическият кросоувър Ford ще може да се кара без ръце

Камера в Mustang Mach E ще следи за вниманието на шофьора

Компанията Ford ще предложи за своя електрически кросоувър Mustang Mach E система за автопилот, която ще позволи на шофьора да маха ръцете си от волана за продължителен период от време.


 Ford Mustang Mach E автопилот


Технологията ще работи с помощта на камера в салона, която ще следи да положението на главата на водача и посоката на неговия поглед. Ако бъде установено, че шофьорът отвлича вниманието си от пътя, системата ще му подава сигнал да хване волана и съответно да поеме управлението. Това ще се случва и при ситуации на пътя, с които автопилотът не може да се справи.

В момента подобна технология, при която шофьорът може да не държи волана за повече време, предлага единствено General Motors. При нея обаче няма камера и всички зависи от съвестта на водача. С автопилот са оборудвани и автомобилите на Tesla, но при шофьорът не трябва да пуска волана за продължителен период. Самата машина обаче може напълно сама да изпълнява голям брой автоматични маневри.


 Ford Mustang Mach E


Първите доставки на Ford Mustang Mach E до крайни клиенти трябваше да започнат в края на 2020 г., но заради пандемията от коронавирус компанията премести старта на производство за началото на 2021 г. При това автопилотът няма да заработи веднага, а едва в третата четвърт на 2021 г., когато ще бъде обновено софтуера на електромобила.

Снимки: Ford

0 от 500