IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Човекът, който сложи 27-литров двигател на Ford

Този уникален проект се задвижва от танков мотор и гони мощност от над 2500 коня

Швеция е страна на строгите екологични стандарти, хибридите и трицилиндровите двигатели. Но в нея живее и един човек на име Даниел Вернер, който не е склонен да се задоволи с еднолитров обем. Вместо това той иска да създаде автомобил с 27-литров двигател - и вече е много близо до целта.

   
Ford Police Interceptor
Снимка Kometfoto


Задачата, която си е поставил Вернер, е да сглоби автомобил с огромен мотор и поне 2500 конски сили за участие във фестивали на скоростта и други подобни прояви. Първоначално искал да използва 37-литровия самолетен двигател Rolls-Royce Griffon, задвижвал навремето изтребителите Spitfire. Но се убедил, че той е твърде голям за каквото и да е автомобилно шаси. Затова в крайна сметка се снабдил с 27-литров Rolls-Royce Meteor, монтиран в танкове. За да го докара до желаната мощност, му добавил два големи турбокомпресора и изцяло нов електронен блок за управление.


Вижте как звучи 27-литровият двигател Meteor:

    
Добавил също и по два големи инжектора на цилиндър, способни да доставят общо 24 литра гориво в минута. Разходът на готовата кола ще е чудовищен, но тя така или иначе няма да се ползва за дълги пътувания - след няколко минути работа двигателят кипва цялата си охладителна течност.

След това Вернер се изправил пред следващия сериозен проблем: върху какво шаси да монтира това чудовище. Някой стар Rolls-Royce би свършил чудесна работа, но Даниел така и не открил машина в добро състояние и на приемлива цена. За щастие тъкмо тогава му попаднал внесен в Швеция от САЩ полицейски автомобил Ford Police Interceptor, специална версия на модела Crown Victoria.

     
Ford Police Interceptor

    
     
Но дори подсилената машина не е достатъчно яка, за да понесе подобна тежест отпред, затова Вернер й добавя окачването от големия пикап Chevrolet C10. Сам признава, че от готовото му творение няма да има кой знае каква практическа полза, освен да привлича внимание по изложения и специални събития. Искат да го направя просто от страст, обяснява Даниел Вернер. Близо 20 000 души явно споделят тази страст, защото вече са го последвали във Facebook.

 

 

0 от 500