IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Вижте най-големия V12 в света

Безумният двигател има работен обем от 9,5 литра (ВИДЕО)

Вижте най-големия V12 в света

Ако смятате, че пет или шестлитровият двигател на всъдехода ви не е достатъчно впечатляващ, може да се обърнете към момчетата от австралийската компания Race Cast Engineering. Те създадоха най-големия в света двигател за лек автомобил. Моторът с чудовищния работен обем от 9,5 литра може да бъде монтиран във всяка кола, ако, разбира се, успее да се побере в двигателния отсек.

Най-големият V12 в света

Двигателят е базиран на седемлитровия V8 от серията LS (по-точно, LSX) на General Motors, но повечето части на мотора са оригинални. Освен това блокът на цилиндрите е отлят от чугун, а не от алуминий, като при GM, но срещу допълнително заплащане от 5000 долара, може да се поръча и от алуминий. Чугунената версия тежи 265 кг, а другата - 191 кг. Австралийските тунери са запазили диаметъра на цилиндрите, но са намалили хода на буталата.

Чудовищният атмосферен двигател може да се развърти до 7100 об/мин, като развива мощност от 760 конски сили и 950 Нм, налични в много широк диапазон на оборотите. Цената му е 55 200 долара. За още 5000, инженерите от RCE обещават да го "напомпат" до 1000 к.с.

Разработката на рекордния двигател отне 2 години. Интересното е, че единственият автомобил, който успя да побере 9,5-литровия V12, беше миниванът Kia Pregio. Официалното представяне на австралийското чудо ще се състои в началото на ноември на прочутото тунинг шоу SEMA в американския град Лас Вегас.

Снимки и видео: fullBOOST

0 от 500