IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Tesla стана най-скъпата автомобилна компания в света

Акциите на производителя на електромобили надхвърлиха 1000 долара парчето

Производителят на електромобил Tesla вече е най-скъпата автомобилна компания в света. Това стана факт, след като акциите на фирмата за пръв път надхвърлиха 1000 долара парчето. Така капитализацията на Tesla се изчислява на 185 млрд. долара.


Tesla


За сравнение досегашният лидер Toyota струва 179 млрд., докато Volkswagen е оценен на 85,5 млрд. долара. Ferrari и BMW имат пазарна оценка от по 43 млрд. долара, а най-скъпият американски производител (без Tesla) - General Motors - 38,5 млрд. Конкурентът му Ford се оценява на 27,5 млрд., докато капитализацията а Peugeot е 13,5 млрд, а на Renault – 8 млрд.

Tesla излезе начело сред производителите на автомобили, след като нейният главен изпълнителен директор Илон Мъск обяви, че компанията е готова за серийно производство на влекача Semi. Това веднага покачи акциите с 6,2%.

"Време е да излезем и да поведем Tesla Semi към масово производство. Досега то беше ограничено, което ни позволи да подобрим много елементи от дизайна“, коментира Мъск.

Експертите припомнят, че от началото на годината акциите на Tesla са се увеличили с над 52%, като това се дължи най-вече на продажбите на Model 3 в Китай. А от момента на излизането на компанията на борсата през 2010 г. нейните ценни книжа са скочили 53,7 пъти.

А какво очакват финасовите експерти - четете в Investor.bg.

Снимка: Tesla


0 от 500
  • #3
    15 rate up comment 3 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    Цена на акция и фалит са две напълно различни неща. Нищо не пречи на компанията да фалира и тея, които изстреляха цените на акциите до над 1000 долара, да се окажат пълни будали. Малко вероятно е това да се случи, защото Тесла се развиват добре, но цената на акцията няма общо с фалита. Цената на акцията отразява очакванията на акционерите за бъдещите парични потоци в компанията. Защото те в момента не отговарят на цената на акцията със сигурност...
  • #2
    17 rate up comment 5 rate down comment
    148 ( преди 3 години )
    Крият се в TDI-то :))))))))
  • #1
    18 rate up comment 7 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    Нали фалираше бе селски професори, къде сте сега