IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Българският Hertz не е засегнат от фалита на американския

Гръцкият собственик на марката у нас деклирара стабилни финанси

Функционирането на бизнеса на Hertz в България по никакъв начин няма да бъде засегнато от обявения от американската Hertz Global Holdings банкрут, уверяват от дружеството Hertz - Autotechnica Ltd.


Hertz, фалит


В петък американският гигант, който покрай паниката около коронавируса натрупа близо 20 милиарда долара дългове, потърси защита по смисъла на закона за фалитите в САЩ. Компанията ще претърпи преструктуриране и ще разпродаде част от материалните си активи, но мрежата на четирите й основни марки за автомобили под наем - Hertz, Thrifty, Dollar и Firefly - ще продължи да функционира.

Бизнесът с марката Hertz в България обаче не е свързан директно с американския холдинг. Компанията, която го управлява, е част от гръцката Autohellas,  притежател на франчайз правата на Hertz за седем балкански държави, включително и България. "Autohellas не е пряко засегната от това развитие на събитията", се казва в официално съобщение на компанията до медиите.


Hertz, фалит

Преструктурирането на американската Hertz само ще направи бизнеса й по-ефективен, прогнозират от Autohellas


От гръцката група уточняват, че краткосрочните наеми (основната област на дейност на Hertz Global) представляват само 16% от консолидирания им приход, докато останалите 84%  идват от дългосрочни наеми, продажби на употребявани автомобили и авто търговия. "Капиталът на Autohellas към 31.12.2019 достигна 294 милиона евро, което позволява най-ниското съотношение на дълг към собствен капитал сред всички рент-а-кар или оперативни лизингови компании в Европа", се казва още в съобщението.

Регистрираната в Кифисия Autohellas е компания с над 50-годишна история, основана от Теодорос Василиакис за рент-а-кар услуги на Крит и Родос. Понастоящем се ръководи от неговия син Ефтихиос Василиакис, който е управляващ директор, а също така изпълнителен президент на авиопревозвача Aegean Airlines и независим член на борда на Fourlis, която представлява Ikea.


Ефтихиос Василиакис, Аутотехника, Autohellas, Aegean, Hertz

Ефтихиос Василиакис управлява бизнеса на Autohellas, собственика на българската "Аутотехника", както и авиопревозвача Aegean


Autohellas притежава правата върху всички марки на Hertz за Гърция, Кипър, Румъния, Сърбия, Черна Гора, Хърватия и Украйна. През 2003 тя откупи бизнеса на Bemal Auto като притежател на лиценза на Hertz за България и вносител на марката Seat. От 2017 компанията е основен дистрибутор на Kia и Hyundai за Гърция, а освен това продава и обслужва марките BMW, MINI, Opel, Ford, Seat, Honda, Alfa Romeo, Volvo и други.

През миналата година 88% от приходите от продажби на компанията (489.9 млн. евро) дойдоха от Гърция, а останалите 12% - от международния бизнес (65.5 млн.).

 

 

 

0 от 500