IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Китайски кросоувър първи получи 5G мрежа

Моделът с 9 врати ще може да общува с други автомобили, инфраструктурата и "умни" пътища

Китайската компания Human Horizons, която миналата година показа футуристичен електрически кросоувър с 9 врати миналата година, се обедини с телекомуникационен гигант China Telecom, за да създаде първия сериен автомобил с интегрирана 5G мрежа. Благодарение на технологията моделът HiPhi 1 ще получи поддръжка на стандарта 5G-V2X, тоест ще може да "общува" с други автомобили, инфраструктура и умни пътища.


HiPhi 1 - 5G


За ориентация в пространството на HiPhi 1 му помагат над петстотин всевъзможни сензори, камери и оптични далекомери. Данните се обработват от невронната мрежа в реално време. Това са четири контролера на домейни и шест микрокомпютри, свързани към обща гигабитна мрежа. Кросоувърът е в състояние да анализира огромни количества информация само с помощта на бордовата си система, а при необходимост се обръща към платформата за облачни изчисления.

Въвеждането на стандарта 5G-V2X ще бъде част от стратегически план, наречен 3 Smart: от "умно превозно средство“ (smart vehicle), "умен транспорт"“ (smart transportation) и "умен град“ (smart city). По тази технология Human Horizons изгражда "интелигентен град" в Парка за високи технологии в Джанцзян в Шанхай, който ще стане основа за функционирането на "безпилотна екосистема“ от автономни автобуси, мрежа от "умни пътища“ и "интелигентен център за контрол на движението“.

Още снимки на модела - в галерията:

Представеният през 2019 г., кросоувърът HiPhi 1е оборудван със задвижваща система, състояща се от батерия с капацитет 96 киловатчаса и два електромотора, всеки от които развива мощност от 268 конски сили. От място 100 км/ч електромобилът ускорява за около 3,6 секунди, а пробегът му с едно зареждане е 644 км.

0 от 500