IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Когато България бе пионер в електромобилите

Още през 1969 у нас е създадена кола на ток с цели 240 км пробег

България днес далеч не е сред лидерите в прехода към електромобили: нито политиката на държавата, нито доходите биха спомогнали за обратното. Но беше време, когато нашата страна бе на гребена на вълната в разработките на електрическо задвижване. Гигант като BMW представи първия си електрически прототип - BMW 1602e - през 1972. Първите български машини от този тип се появиха съответно пет и две години по-рано. Нека си ги припомним.


Елмо 70, български електромобил

Eлмо 70 - електромобил, който чувствително надминава като показатели повечето си конкуренти и на Запад, и на Изток (виж галерията под статията)


Електрическото автомобилно задвижване е старо почти като самия автомобил. Машини с четири колела и задвижване от батерии се продават още в последните години на XIX век, дори започват да набират скорост в началото на ХХ, преди разработването на нови петролни полета и драстично спадналата в резултат цена на бензина да дадат предимство на двигателя с вътрешно горене.

През 60-те години, благодарение на напредъка в областта на акумулаторите, някои конструктори се връщат към идеята. По нея се работи във Ford и Chevrolet отвъд океана, а в Европа - в Германия, Франция... и България. Всъщност България има сериозно предимство в тази област заради развитото в страната производство на електрокари - за неговите нужди в БАН е създаден отделен Научноизследователски и проектно-конструкторски институт по електро- и мотокари (НИПКИЕМ).


Пионер, Елмо 70, български електромобил
"Пионер" - първият български електромобил, показан пред публика през 1967


Тъкмо неговият екип през 1967 създава първия български - а и изобщо източноевропейски - електромобил. Наречен "Пионер", той е "лека кола за два пътника", както разказва статията в тогавашното списание "Наука и Техника". Електрическият двигател с мощност 6.3 киловата осигурява скорост до 55 км/ч, а общото тегло на машината е едва 850 килограма.

Две години по-късно в пловдивския завод на ДСО "Балканкар" започва работа по наследника на "Пионер" - вече напълно реален и с практична насоченост прототип на основата на Москвич 426. Проектът е наречен "ЕлМо 70" и се ръководи от инженерите Веселин Монев, Здравко Стойков и Карекин Хампарцумян.


Елмо 70, български електромобил


За да бъде преоборудван в електромобил, оригиналният "Москвич" трябва да понесе доста модификации: диференциалът е отстранен и заменен с електромотор, свързан с планетарен редуктор с предавателно число 1:4.67. Електромоторът е с номинална мощност 9 киловата, работи при 80 волта и тежи едва 65 кг. Коефициентът му на полезно действие е 85% - близо три пъти над конвенционалния двигател с вътрешно горене, използван от "Москвич".

Истинската новост в Елмо 70 обаче е батерията, създадена в Централната лаборатория по електрохимични източници на ток. По същото време електрическите прототипи на Ford ползват оловни батерии с капацитет 5.75 киловатчаса, в Япония Hitachi разработва никелово-цинкови с капацитет 24.9 кВтч, а българската е цинково-въздушна, с капацитет цели 40 кВтч. На всичкото отгоре тя е значително по-лека от японската разработка - 400 кг срещу 697 за продукта на Hitachi.


Елмо 70, български електромобил

Батерията на Централната лаборатория по електрохимични източници на ток, съпоставена с някои от конкурентите по онова време


Все пак 400 кг са значителен допълнителен товар и това налага основно преработване на задния мост на москвича. Отзад е добавен допълнителен вентилатор за охлаждане на батерията.

Колата не е особено бърза - развива до 60 км/ч. Но за сметка на това пробегът й напълно съответства дори на днешните стандарти за електромобили - той е 240 километра в реални условия, както показват изпитанията по столичното Околовръстно шосе ("Наука и Техника" описва как при първите тестове шофьорът бил спрян от любопитен катаджия, защото колата не издавала звук.  Оказало се, че изпитателят си е забравил документите в лабораторията).


Елмо 70, български електромобил

Статия за проекта в списание "Наука и Техника" от 1970


Българската технология е значително по-напредничава от тази в съветския електромобил ВАЗ-2801, който се появява през 1975 с никелово-цинкови акумулатори, 40 км/ч максимална скорост и 110 км максимален пробег. Новаторската въздушно-цинкова батерия на БАН има само един недостатък - енергията се получава от изгаряването на цинковия електрод във взаимодействие с кислорода от въздуха.


BMW 1602 E, електромобил
Схема на експерименталното eлектрическо BMW 1602Е, разработено за олимпиадата в Мюнхен през 1972. Българият ЕЛМО чувствително го превъзхожда по повечето показатели


На сравнително кратки интервали скъпият електрод трябва да се подменя. Въпреки това разработката на ЦЛЕХИТ е окачествена като многообещаваща от чужди наблюдатели - но след това проектът е изоставен. И до ден-днешен няма официално обяснение защо. А изследвания върху потенциала на въздушно-цинковите батерии текат и в момента в американския MIT, Университета на Сидни и в японската Sony.


10 електрически автомобила от 60-те и 70-те години (ГАЛЕРИЯ):

 

 

0 от 500
 • #6
  26 rate up comment 16 rate down comment
  по-лека с хвалбите ( преди 4 години )
  Всеизвестно беше, че Япония купуваше нашите електрокари заради оловото в батериите! Излизало им по-евтино от добива!
 • #5
  25 rate up comment 8 rate down comment
  ( преди 4 години )
 • #4
  4 rate up comment 4 rate down comment
  мдаааа ( преди 4 години )
  Тежи само 850 километра!? Че и в глоксив написано.
 • #3
  22 rate up comment 6 rate down comment
  анонимен ( преди 4 години )
  Всеки производител, дори руските могат да създадат ел. кола в 1 бройка. Дори бай ***.нга.л може. Трудно е да направиш масово производство и да има кой да ги купи.
 • #2
  41 rate up comment 4 rate down comment
  ElPatron ( преди 4 години )
  Eлектрокарите в България бяха много добре развит отрасъл, макар с всички специфики на плановата икономика и пазарите в СИВ. Да питат един гелосан "бизнесмен", дето сега се изказва компетентно по всички въпроси, как точно беше приватизиран и ликвидиран завод "6 септември" и въпросното мамино синче изведнъж бе назначено за "бизнесмен"
 • #1
  54 rate up comment 6 rate down comment
  356 ( преди 4 години )
  То България е пионер в много области, но будното българско общество постоянно е разорявано и не може да се съвземе напълно от постоянните набези на управляващите я групировки/ и поробители/, от отпреди вече 980 г. Една след друга и чужди и "свой" връхлитат и смазват, грабят и малтретират, манипулират и ограничават и т.н.След това следват дълги години на съвземане и възстановяване и отново пак някоя шайка връхлита. Докога?! Образование и просвета за всички Българи, това е пътят!