IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Покойник е най-добре платеният автомобилен шеф през 2019

Серджо Маркионе спечели 21.6 милиона евро година след смъртта си

Бившият главен изпълнителен директор на Fiat Chrysler Серджо Маркионе е припечелил 21.6 милиона евро през 2019, макар да почина година по-рано, става ясно от финансовия отчет на FCA. Възнаграждението, изплатено на наследниците му, е по-голямо дори от това на най-високоплатения жив автомобилен шеф - Мери Бера от General Motors (19.7 млн. евро). Наследникът на Маркионе във FCA Майк Манли е получил "само" 13.28 млн. евро.


Серджо Маркионе, Джон Елкан, FCA

Серджо Маркионе с Джон Елкан, наследника на клана Аниели и главен акционер във Fiat-Chrysler


Възнаграждението на Маркионе е било включено в договора му и е изплатено под формата на 1.95 милиона акции. Дългогодишният шеф на Fiat и главен архитект на сливането с Chrysler почина през юли 2018 година след усложнения от хирургическа операция на рамото.

Премията е за "надминаване на поставените цели за периода 2014-2018 година", пише в отчета на компанията. Тя вероятно няма да е последната. Парите се поделят между четиримата официални наследници на Маркионе: съпругата му Орландина, с която отдавна бяха разделени, двамата му синове Алесио Джакомо и Джонатан Тайлър, и дългогодишната му партньорка Мануела Батецато.

Четиримата си поделиха и над 10 милиона евро от акциите на покойния шеф във Ferrari. Маркионе бе начело на луксозната марка три години, след като сам предложи тя да бъде отделена от концерна FCA. Ако доброто представяне на Ferrari продължи и през тази година, наследниците му ще получат още един пакет от акции, който при текущите цени се оценява на 43.8 милиона евро.


0 от 500