IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Какво се случва с конфискуваните коли по света?

Някои се унищожават директно, а дуги преминават на държавна служба

Наскоро полицията в германската провинция Рейнланд-Пфалц арестува шофьор за редовно нарушаване правилника за движение. И директно конфискува колата му – сериозно модернизирано BMW i8, което се оценява на 350 000 евро. До тежката санкция се стигна, след като полицаите откриха във Facabook видео със запис на нелегално улично състезание между две коли, които нарушават ограниченията на скоростта.


Какво се случва с конфискуваните коли по света?


В крайна сметка се оказа, че именно собственикът на BMW-то е организатор на подобни гонки и той веднага остана както без кола, така и без шофьорска книжка. Историята съвсем не е приключила, тъй като 40-годишният германец тепърва ще трябва да се яви пред съда, който със сигурност ще му наложи още по-жестоко наказание.

Това съвсем не е единичен случай през последните месеци. През февруари във Флорида беше проведен търг, на който беше пусната за продажба колекцията от редки и скъпи автомобили, принадлежаща на специалиста по йога Бикрам Чудхури. Той е основател на школа за „гореща йога“, а сред клиентите му са Мадона, Джордж Клуни Дейвид Бекъм и други знаменитости.


Какво се случва с конфискуваните коли по света?


Оказва се обаче, че преди няколко години ученици на Чудрхури са го обвинили в сексуални посегателства и мошеничество, което то е накарала да избяга в Мексико. Впоследствие, на територията на Маями е открита огромна колекция от автомобили, сред които има 12 машини от марката Rolls-Royce, включително и уникалния Phantom III от 1937 г. Общата стойност на колите надхвърля 4,5 млн. долара.

Друго подобна история стана известна в Европа през миналата есен, когато аукционната къща Bonhams продаде колекция от 25 забележителни автомобила, принадлежащи на вицепрезидента на Екваториална Гвинея - Теодоро Нгема Обианга Мангу, който е син на държавния глава Теодоро Обиангу Нгема Мбасого. Колите бяха конфискувани от властите в Швейцария заради дело за неплатени данъци и други финансови нарушения. Сред машините има супрколи на Ferrari, Maserati, McLaren, Aston Martin и Koenigsegg.


Какво се случва с конфискуваните коли по света?


Най-впечатляващият екземпляр обаче е уникално Lamborghini Veneno Roadster, от което са произведени само 9 бройки по случай половин-вековния юбилей на италианската марка. Роудстърът с двигател със 750 к.с. беше продаден за 8,4 млн. долара, а общата сума от аукциона надхвърли 27 млн.

Връщаме се в Щатите, къдено полицията на малкото градче Ню Браунфелс в щата Тексас си подари Chevrolet Corvette C6. Тунингованата машина с мощност над 1000 к.с. е била собственост на местен наркобарон, който обаче е арестуван и пратен в затвора.


Какво се случва с конфискуваните коли по света?


Освен колата, от дома му са иззети оръжия, скъпоценности и други превозни средства за повече от милион долара. Част от сумата е използвана, за да може този Corvette да се превърне в патрулен полицейски автомобил.

Далеч по-радикално се действа в Азия, където собствениците на скъпи автомобили, нарушили закона, се наказват жестоко. Пример за това са Филипините, чийто президент Родриго Дуарте през 2018 г. лично участва в унищожаването на 70 луксозни коли, вкарани контрабандно на територията на страната.
Тежкият булдозер унищожи напълно машини от марките Lamborghini, Maserati, Fors и Porsche на обща стойност повече от 6 млн. долара. По-рано подобни автомобили се продаваха на търг, като приходите влизаха в държавния бюджет, но Дуарте се отказа от тази практика и започна да действа още по-сурово.

0 от 500
  • #3
    6 rate up comment 0 rate down comment
    пропов ( преди 4 години )
    Дуерте трябва муерте ;-)Тоя бесен комунист да го линчуват! Как ще троши произвед. на изкуството!? Това са редки автомобили, доста от тях са правени предимно с ръчен майсторски труд. Абсолютна простащина е така да демонстрираш някава власт или решимост или каквото и да е. Все едно да заколиш жребец, щото го е яхал бандит. Аре малко по цивилизовано да се държи, да не го гази валяка, ааааа!
  • #2
    5 rate up comment 3 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    У нас, през соц-а, чака офицера от ДС на КПП-то, и като си хареса некое лъскаво возило и хоп, изведнъж се оказва, че в него имало наркотици! Конфискация, екстрадация и т.н., шашардисаният чужденец не смее и копче да каже щото иначе у панделата! Тя и прочутата Алфа на Гунди така беше "доставена"!
  • #1
    3 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    Дутерте а не "Дуарте"...