IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Mazda се посвещава на биогоривата

Специални модели почитат 100-годишнината на японската компания

Тази година Mazda навършва 100 години. Фирмата е основана през януари 1920 г и въпреки че произвежда първия си автомобил R360 едва през 1960 г, празнува юбилея с колекция от специални версии.

 

Mazda 100 Years

 

Специалната цветова гама ще се предлага за всеки модел - от хечбека 3 до кросоувъра СХ-5 и роудстъра МХ-5.

Почитайки R360, специалните версии ще получат стелки със специални емблеми, бродирани подглавници, надпис на предния калник, специални капачки за джантите и брандирано дистанционно управление. Всички модели от серията ще бъдат боядисани в перлено бял цвят с червена тапицерия. МХ-5 ще получи и червен покрив.

 

Mazda 100 Years

 

Специалните версии ще бъдат представени поетапно на всички световни пазари. Също така цените на моделите не са разкрити. Очаква се да струват няколко хиляди над цената на съответния модел.

В същото време Mazda обяви, че ще инжектира ресурси в изследвания на биогоривата. Докато във все повече страни в света традиционните горива се забраняват, японците вярват, че биогоривата на базата на микроводораслите могат да доведат до драстично намаляване на емисиите въглероден двуокис като част от по-широка гама от решения относно емисиите.

 

Mazda 100 Years

 

„При изгарне, биогоривото от водорасли отделя само CO2, наскоро отстранен от атмосферата чрез фотосинтеза, докато водораслите растат. Mazda счита, че развитието му е от решаващо значение за постигането на въглеродни неутралитет на автомобилите, задвижвани от двигатели с вътрешно горене“, се казва в изявлението на производителя.

Според Mazda това не е единственото предимство на биогоривата. Горивата на основата на водорасли могат да бъдат „отглеждани на земи, неподходящи за селското стопанство, да се отглеждат с минимално въздействие върху сладководните ресурси, да бъдат произведени с помощта на солен разтвор и отпадни води, да имат висока точка на възпламеняване и да бъдат биоразградими и относително безвредни за околната среда, ако се разлеят“.

 

Mazda 100 Years

 

Настоящите спънки пред биогоривата на основата на водорасли включват високите разходи, нужни за по-добра производителност. Въпреки това, Mazda ще предостави техническа поддръжка на научните изследвания, провеждани в университета в Хирошима и Токийския технологичен институт. Фирмата се стреми да намали емисиите на CO2 с 50% между 2010 г и 2030 г и с до 90% до 2050 г.

Снимки: Mazda

 

0 от 500
  • #4
    1 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    Гълтачите на японски пешки като първия са известни с ниската си интелигентност, крайно недостатъчната си информираност и необоснованата си пристрастност. Европейските компании, включително немските, изследват алтернативните горива от десетилетия. Подобно на употребата на Ванкеловия двигател, зарязан от всички други поради непригодност, Мазда са с десетилетия зад другите производители.
  • #3
    4 rate up comment 0 rate down comment
    сепуко харакири ( преди 3 години )
    Най-добре да се посветя на въглищата и да направят мотор скайкюмюр, смешници радиоактивни
  • #2
    3 rate up comment 9 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    Немското "премиум" качество е известнов цял свят. Всъщност "немско" и "качество" са оксиморон и не е правилно да са в едно изречение.
  • #1
    7 rate up comment 15 rate down comment
    APP ( преди 3 години )
    Немците вече чакат някой друг да го измисли а те да го вземат и да го подбрят и направят Премиум качество- премиум цена; премиум поддръжка изобщо "премиум". А пък нашите немски фенове- каски ще чакат тези немски премиуми да станат на +10 години и да налетят на тях като на премиум втора употреба.