IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Jaguar Land Rover инвестира 1,1 милиарда евро в електромобили

В края на 2021 година британският концерн ще пусне на пазара три нови модела на ток

Jaguar Land Rover инвестира 1 милиард британски лири (1,1 милиарда евро) в обновяването на своите заводи в Касъл Бромич и Солихъл. Предприятията ще се препрофилират за производство на електромобили - до две години там ще стартира производството на електрическия седан Jaguar XJ, на пълноразмерния кросоувър J-Pace и на всъдехода Land Rover Road Rover.


Jaguar Land Rover


Според списание Autocar и трите модела ще бъдат базирани на една модулна платформа - MLA. Премиерата на флагманския седан XJ може да се състои още през настоящата година, а другите два модела ще дебютират през 2021 г. Очаква се Jaguar J-Pace да бъде позициониран като пълноразмерен луксозен кросоувър с просторен интериор, а офроуд възможностите на модела няма да са приоритет за разработчиците. Road Rover също няма да получи офроуд атрибути - според концерна таргет групата на модела са градските жители.

Въпреки че и трите нови модела Jaguar Land Rover ще дебютират като електрически автомобили, впоследствие XJ, J-Pace и Road Rover ще получат модификации с традиционните ДВГ. MLA архитектурата позволява пускането на версии с бензинови и дизелови двигатели, както и всякакви хибридни вариации. Акцентът ще бъде върху бензино-електрическото задвижване, включително модификации с възможност за зареждане от мрежата.


Jaguar Land Rover


Необходимостта от електрифициране на моделната гама и влошаването финансовите резултати на Jaguar Land Rover може да принудят концерна да се откаже от някои модели. Седаните XE и XF вероятно ще бъдат пенсионирани, тъй като търсенето на такива модели спада на всички ключови пазари. Също така под съмнение е бъдещето на спортния F-Type, чиито продажби намаляха с 9% през 2019 г. Продажбите на купето и кабриолета обаче вероятно ще бъде подсилени от скорошния рестайлинг, в а освен това F-Type е много важен модел за имиджа на Jaguar.

Решението на Jaguar Land Rover да инвестира в електрификацията на моделната гама дисонира с едно интервю на изпълнителния директор Ник Роджърс. Преди 6 месеца той заяви, че Land Rover няма да бърза с  "преобразуването" на пълноразмерните модели в такива на ток, а ще се ограничи с пускането на плъг-ин хибриди. В момента Jaguar Land Rover има само един напълно електрически автомобил - кросоувърът Jaguar I-Pace. В гамата има и плъг-ин хибридните Range Rover и Range Rover Sport PHEV, които могат да изминат около 50 км само на ток.

Снимки: Autocar

0 от 500