IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Audi R8 V10 предизвиква Lamborghini на Зеления ад

Ще позволи ли VW Group на марката с 4-те кръга да атакува рекорда на "Нюрбугринг"?

Audi R8 V10 предизвиква Lamborghini на Зеления ад

Компанията Audi е регистрирала в европейския патентно ведомство търговската марка R8 Green Hell, съобщава германското издание Automobile Magazine.

Green Hell („Зеления ад“) е прозвището на Северната дъга на „Нюрбургринг“, като то е измислено още през 60-те години на миналия вещ от трикратния световен шампион във Формула 1 – Джеки Стюарт. Това е едно от най-трудните трасета, като автомобилните производители непрекъснато се надпреварват за най-бърза обиколка в различните класове. Това означава, че най-вероятно Audi R8 Green Hell ще се окаже специална версия на R8, която ще се опита за подобри рекорда на Северната дъга за серийни автомобили.

Audi R8

Проблемът обаче е, че в момента най-доброто постижение принадлежи на Lamborghini Aventador SVJ, след като през лятото на 2018 г. италианската суперкола с мощност 770 к.с. записа 6 минути и 44,97 секунди и изпревари Porscge 911 GT2 RS (700 к.с.), чието време беше 6 минути и 47,секунди. Назад остана и електрическият NIO EP9 – 6 минути и 45,6 секунди.

Компанията Audi и Lamborghini обаче влизат във Volkswagen Group и не е ясно, дали концернът ще позволи подобно противопоставяне. Не се знае и дали R8 Green Hell ще успее да изпревари Aventador SVJ.  Знае се само, че новата версия е с намалено тегло, нови настройки на окачването и повишено мощност. При сегашното Audi R8 V10 Performance quattro 5,2-литровият V10 атмосферен мотор развива 620 и 580 к.с., като позволява максимална скорост от 331 км/ч. В същото време обаче на друг роднина – Lanborghini Huracan Evo, този мотор развива 640 к.с. и 600 Нм.

Audi R8
Снимки: Audi

0 от 500
  • #7
    4 rate up comment 2 rate down comment
    Ауди ( преди 4 години )
    Статията малко копи-пейст в Гугъл транслейт.А Ламборгини и Порше не са под една шапка ,че дали щяли да позволят на ауди да се пробва срещу Ламбо?
  • #6
    3 rate up comment 3 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    Alfa Romeo Giulia Quadrifoglio 7:32.00 на същата тази писта.
  • #5
    2 rate up comment 2 rate down comment
    абеее ( преди 4 години )
    Хахахаа! Ламбото изпреварило Поршето с третото време, обаче назад останал и електрическият Nio EP9, който всъщност е тогавашния шампион. Първият изпреварил третия, като назад останал и втория хихихии. Поршето с 2 секунди назад а разликата между Ламбото и електромобила е 0.6 т.е. лек повей на вятъра и едно мигване повече за шофьора.
  • #4
    5 rate up comment 0 rate down comment
    Гост ( преди 4 години )
    До 2. Предополагам имаш предвид Koenigsegg. Ако е така си се объркал - те така и не направихо официална бърза обиколка. Така че за сега си е Aventador SVJ.
  • #3
    5 rate up comment 6 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    Че...те не са ли почти една и съща кола?
  • #2
    4 rate up comment 7 rate down comment
    Гост ( преди 4 години )
    Стига с тия реклами. Кьонгсег е сериен и ги размаза тия на ринга
  • #1
    8 rate up comment 7 rate down comment
    Betko ( преди 4 години )
    Hihi parvo da si slojat tehen dvigatel,togava da predizvikvat ;)