IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Експерти поискаха промяна в електронните асистенти

Предоверяването им е опасно и води до инциденти на пътя

Експерти поискаха промяна в електронните асистенти

Застрахователният институт за безопасност на движението в САЩ (IIHS) обявиха препоръки за използването на електронните асистенти, интегрирани в автомобилите. Идеята е, това да накара шофьорите да бъдат по-отговорни при управление на техните превозни средства.

Експертите са на мнение, че в момента хората се предоверяват на електронните асистенти и на технологиите за активна безопасност, което води до загуба на контрола на управление и до пътно-транспортни произшествия. В IIHS смятат също, че всички тези системи трябва да бъдат преработени и да получат вграден ограничител, който да не позволява да бъдат използвани в някои ситуации.

Според президента на института Дейвид Харки, системите трябва да бъдат проектирани така, че шофьорите да участват активно в управлението. Той дори предлага самите водачи да трябва да заслужат правото си да използват асистентите. Например, ако даде шофьор кара прекалено опасно, той първо трябва да усъвършенства навиците си зад волана. Ако обаче бъде внимателен, той ще получава възможността да използва всички електронни системи.

Проблемът в случая е, че в подобен случай автомобилните производители ще трябва да оборудват своите превозни средства със система, която да „оценява“ поведението на водача. А това трудно би станало, тъй като допълнително ще оскъпи новите коли.

Снимка: Motor

0 от 500
  • #2
    0 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    Тия там са бам-башка! Нали си чул за оня дето видял, че пише "Автопилот", натиска и след като се отзовал в канавката, естественно, тръгнал да съди производителя, че го е подвел!
  • #1
    8 rate up comment 1 rate down comment
    .. ( преди 4 години )
    Първата ми кола беше ЗАЗ 968. Да ви кажа ли какви асистенти/асистентки имаше? Не, не бяха електронни, чисто физически бяха, и бутаха добре при нужда. :) Как се оправяхме с тези кошници не знам.Да ви кажа ли колко пъти съм го заключвал този ЗАЗ? Само 1-2 пъти, след като си го купих, че ми беше нова придобивка (самия ЗАЗ не беше хич нов). И после стигнах до извода, че няма голям смисъл да го заключвам, желаещи да го крадат липсваха.И без електроники стигах до Боровец без проблем, че и се връща ...