IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Ултра рядко Bugatti Type 55 удари 7,1 милона долара

Роудстърът Super Sport стана най-скъпият автомобил, продаден на търг тази година

Ултра рядко Bugatti Type 55 удари 7,1 милона долара

Феноменално редкият модел Bugatti Type 55 Super Sport Roadster, един от 14-те направени и от 11-те, запазили оригиналната си каросерия, бе продаден за 7,1 милиона долара на годишния аукцион на Bonhams' на о-в Амелия, Флорида. Така той се превърна в най-скъпия автомобил, продаден на търг досега през 2020 година.

Освен с изключителната си рядкост и външен вид, който спира дъха, моделът може да се похвали с напълно документирана поредица от собственици. Сред тях е член на прочутата банкерска династия Ротшилд и покойният Дийн Ес Едмъндс-младши, колежански професор и известен колекционер на автомобили, който купува колата на аукцион в Лондон за 440 000 паунда през 1985 г.

Type 55 е един от най-добрите спортни автомобили на Bugatti, предназначени за обществените пътища. Произвежда се от 1931 до 1935 година и използвал части от състезателните модели на френската компания, включително шасито и 2,3-литровия V8 двигател. Той също така има прочутите 8-спицови джанти на Bugatti. Само 38 шасита Type 55 са направени в завода в Молсайм, Франция, а най-прочутите от тях са 14-те роудстъра с каросерията без врати, създадена от сина на Еторе Бугати - Жан.

Още снимки - в галерията:

Въпросният Type 55 от търга на о-в Амелия (сериен номер 55220) е продаден нов на 22-годишния Виктор Ротшилд (по-късно трети барон Ротшилд), докато той все още учи в Кеймбридж. Близо 90 години по-късно автомобилът все още е със своето оригинално шаси, каросерия и двигател, не е претърпявал никакви инциденти.

През 1985 година професор Едмъндс, който десетилетия следи точно това шаси, научава, че ще се продава на търг в Лондон. Той има само два дни, за да уреди пътуването си и да подаде документи за участие в аукциона. Един четвъртък, след часовете си в колежа, хваща самолета за британската столица, в събота купува колата и в понеделник отново е в клас. След реставрация в края на 80-те, през 1993 г. роудстърът печели първа награда в класа си на конкурса за елегантност в Пебъл Бийч, а Едмъндс редовно участва с автомобила на събития като Mille Miglia и International Bugatti Rally.

Снимки: Bonhams'

0 от 500