IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Subaru готви супермощен мотор

Двигателят с обем 2,4 литра ще развива минимум 400 к.с.

Subaru готви супермощен мотор

Компанията Subaru разработва нов, много мощен двигател, който ще дебютира при новото WRX STI, съобщава Forbes.

Агрегатът е изграден на базата на 2,4-литровия "боксер", който вече се поставя на моделите Ascent, Legacy и Outback. При тях моторът разввива 260 к.с. и 376 Нм, но за спортните WRX и WRX STI неговата мощност ще бъде увеличена минимум до 400 к.с. и 490 Нм.

Subaru Viziv Performance

Според информациите, подобна мощност е постигната след пълна ревизия на вътрешните компоненти на двигателя и на значително увеличаване на производителността на турбината. С каква трансмисия ще работи моторът, не се разкрива, но се очаква, че Subaru ще запази системата за задвижване на четирите колела.

Твърди се още, че по време на разработката на агрегата инженерите на японската компания са използвали за ориентир 4-цилиндровия мотор, който Mercedes-AMG поставя на хот-хеча A45. В най-мощната си модификация той развива 421 к.с., като не е изключено, двигателят на Subaru да постигне подобен резултат.

Subaru Viziv Performance

Що се касае до дизайна на новото Subaru WRX STI, той ще бъде в стила на показания през 2017 г. концептуален модел Viziv Performance (на снимките). Стандартната версия WRX ще дебютира още до края на годината, докато вариантът STI ще излезе догодина.

Снимки: Subaru

0 от 500
  • #3
    37 rate up comment 1 rate down comment
    Nev ( преди 4 години )
    1, 3.5 литров двигател е по-тежък и поради разпределението на масите ще има отрицателен ефект върху управляемостта. Дори боксер да е (най-нисък център на тежестта) пак е по-добре да с по-малка кубатура. Повишаването на мощността с намаление на обема в днешно време се постига не защото се "изцежда" двигателя, а защото се въвеждат нови технологии, материали, компресорите стават по-производителни, и много други.
  • #2
    35 rate up comment 1 rate down comment
    Килин ( преди 4 години )
    Ти си миксер.И явно си готвач.Вместо да разбираш от коли-дай му миксери.Алоу-това е кома не е миксер!
  • #1
    35 rate up comment 8 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    Това Субару от снимките изглежда чудесно. Не съм сигурен обаче с тези изцедени миксери дали е добра идея да се вдига толкова мощността. Да 2,4 мотор не е баш миксер, но с тази мощност се явява такъв. Друго си е да направят един 6-цилиндров двигател 3-3,5 л. и да е 400+ к.с. Ама пустата му екология всички на миксери се хвърлиха да правят.