IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Snimka Posoka Boec

Колко бързо всъщност е бързото зареждане?

ADAC проведе тест с пет електромобила, за да провери какво точно се случва

Колко бързо всъщност е бързото зареждане?

При електромобилите важна роля играе не само големият пробег, но и комбинацията от добра възможност за зареждане с нисък разход на електричество. Едва тогава тези модели стават пригодни за употреба на дълги дистанции.

Затова и за клиентите важно да знаят как се държат автомобилите при бързо зареждане. Това може да повлияе на решението за покупка, както и за планирането на маршрута.

Германската асоциация на автомобилните клубове ADAC изпробва бързото зареждане при пет електромобила – Audi e-tron, Mercedes EQC, Renault Zoe, Nissan Leaf и Opel Ampera-e. Търсен е допълнително спечеления пробег след 10, 20 и 30 минути.

Audi e-tron

Какви са резултатите? Бързото зареждане има различно значение при всеки автомобил и това се дължи не само на различната мощност при зареждане. Всеки производител преследва различна стратегия, т.е. как реалната мощност на зареждане се променя при самото зареждане.

Най-добре се представя Audi e-tron, който в реални условия (10 до 80 процента заряд на акумулатора) зарежда постоянно с висока мощност от близо 150 кВт. Mercedes EQC започва да намалява своята мощност на зареждане при достигане на 40 процента.

Сравнително ниска скорост на зареждане генерират Opel Ampera-e, der Renault Zoe и Nissan Leaf. В този смисъл те не са подходящи за използване на дълги отсечки.

Бързо зареждане

Както се вижда от графиката, в първите 10 минути Audi e-tron зарежда за изминаването на 113 километра, а Nissan Leaf само за 40 километра. След 30 минути e-tron е заредил за 305 километра, а Leaf – само за 124 километра.

При автомобилите, които се предлагат с бързо зареждане само като опция, например (Volkswagen e-up), ADAC препоръчва функцията да бъде поръчана задължително, за да бъде автомобилът по-гъвкав в ежедневието. На път акумулаторът трябва да бъде зареждан до около 80 процента, тъй като след това скоростта на зареждането пада и времето е по-дълго.

ADAC обръща внимание на производителите, че клиентите трябва да бъдат по-добре информирани за бързото зареждане и да не изискват допълнително пари за щепсел за бързо зареждане. Според автомобилния клуб той трябва да е част от стандартното оборудване.

Nissan Leaf

Според ADAC един електромобил става подходящ за дълги пътувания ако има пробег в ADAC Ecotest от поне 300 километра и за 30 минути може да получи заряд за изминаването на още 20 километра.

Снимки: ADAC, Audi

0 от 500
 • #11
  6 rate up comment 6 rate down comment
  Трупа неинформирани ( преди 3 месеца )
  Е-tron си зарежда с до 170 kw ..Model s I x предимно с 140 kw.... Само model 3 , може до 250 kw (V3 supercharger),но за много кратко време(под 2 минути) , после спада рязко. Статията не лъже ... Just saying (ама нали..... по лесно е , да се хейтва)
 • #10
  5 rate up comment 6 rate down comment
  анонимен ( преди 3 месеца )
  Дошо като е видял цената на това Ауди, набързо е сметнал, че дори да продаде покъщината на цялата си рода няма събере и четвърт от парите и от яд е написал сумати глупости. Така, че Дошо не влизай да гледаш хубави коли а си стой в статиите на Тойота и си мечтай как ще си купиш 30г. Корола, като спечелиш пари.
 • #9
  10 rate up comment 4 rate down comment
  анонимен ( преди 3 месеца )
  #8 Така е колега не врат, ами шия: „Не са лъгали, просто са пропуснали важни фактори. “ Пропускането на важни фактори какво е? - Манипулация! Манипулацията какво е? – ЛЪЖА!
 • #8
  6 rate up comment 3 rate down comment
  анонимен ( преди 3 месеца )
  Непълна и повърхностна статия. Лидерът Тесла къде е? А нещо да споменат колко пада скоростта на зареждане през зимата на всички модели без на Тесла и на Ауди? Иначе данните изглеждат реалистични. Не са лъгали, просто са пропуснали важни фактори.
 • #7
  8 rate up comment 3 rate down comment
  carpe_diem ( преди 3 месеца )
  Аз бих питал Бьорн Ниланд за такова нещо, не ADAC... :D
 • #6
  7 rate up comment 8 rate down comment
  Абе ( преди 3 месеца )
  Тука форумната джапанка пак си е говорила сама без никой да я пита!
 • #5
  16 rate up comment 12 rate down comment
  анонимен ( преди 3 месеца )
  В едната статия Е-трона го спират заради липса на батерии, а в другата, че се зареждало най-бързо. Бих добавил, че без батерия, даже и зареждане няма да му трябва. Тея що не си правят нафтовите печки, ами се занимават с глупости.
 • #4
  16 rate up comment 13 rate down comment
  анонимен ( преди 3 месеца )
  Моляяяя, кой печели!?!? Талигата, която я спряха от производство ли. Хахаха смешници немски.
 • #3
  18 rate up comment 11 rate down comment
  анонимен ( преди 3 месеца )
  Що не сложихте една Тесла в теста? А да нали аЛудито трябва да спечели. Пак пошла реклама направихте на ВАГ...
 • #2
  23 rate up comment 12 rate down comment
  анонимен ( преди 3 месеца )
  Започнах да чета, докато стигнах до участниците в теста. Като прочетох, че Ауди е там и после пишеше за АДАК ми стана пределно ясно кой ще е победител. Вие, които сте чели не си ли помислихте същото? Поредната нагласена немска класация на която едва ли има разумен човек, който да повярва!