IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Състезателният Leon Cupra е отпечатан на 3D-принтер

Моделът Competición бе показан малко преди версията за шосето

Състезателният Leon Cupra е отпечатан на 3D-принтер

Феновете на бъдещата Cupra Leon не трябва да чакат дълго. Дебютът на испанската версия на Volkswagen Golf GTI ще бъде вечерта на 20-и февруари. За да бъде подкладено любопитството допълнително, дъщерната на Seat марка Cupra представи първите детайли на състезателната версия Competición.

За първи път в модел на марката ще бъдат вграждани части, отпечатани на триизмерен принтер. Технологията е създадена съвместно от Cupra и НР.
„За новата Cupra Leon Competición изработихме модула на кормилната колона, вентилационните отвори на предния капак, външните огледала, вентилационните отвори за спирачките и част от водното охлаждане на 3D-принтер“, каза Хави Сера, шеф на развойния процес на Cupra Racing.

Според регламента на състезанията TCR, външните огледала на туристическите състезателни автомобили трябва да имат същата форма като тези на серийните. Инженерите на Cupra са направили допълнителна крачка. „Искахме да вградим допълнителна функция – охлаждане за пилота. Затова конструирахме отвор в средата на точката за притискане“, обясни Сера.

Cupra Leon Competicion

Материалите от триизмерният принтер, както и всички останали части, са изпробвани в аеродинамичния тунел. „Колкото повече са частите, които можем да изпробваме тук, толкова по-добре. Така можем да напредваме много по-бързо“, допълни инженерът.

Финалната фаза на изпитанията на туристическия автомобил е била на пистата в Портимао, Португалия. Тук Cupra Leon Competición с нейните принтирани части е изпробвана на лимита. „Резултатите са превъзходни, някои дори изненадващи, тъй като искахме да изпитаме границите на материалите“.

Снимки: Cupra

0 от 500