fallback

Nissan обяви колосални загуби

Приходите на компанията са намалени наполовина

Японският производител Nissan Motor публикува финансовия си отчет за миналата година. От него става ясно, че само през последните 4 месеца чистите загуби на автомобилния концерн са 237 млн. долара, като това се дължи на спада на продажбите - с 8,1% до 3,7 млн. единици.

Най-висок е показателя в Европа, където продажбите са намалели с 16,2% до 395 000 автомобила за последните 4 месеца на 2019 г. Тук е включена и Русия, където японската марка има силни позиции. В Щатите спадът е с 9,1% - до 980 000, а на останалите пазари е 11,5% - до 547 000 бройки. Положението в Китай също не е добро, там намалението е с 10,7% - до 1,09 млн.

От компанията прогнозират, че операционната печалба за последната финансова година (тя изтича на 31 март) ще намалее близо наполовина - от 1 млр. на 592 млн. долара. Очаква се, че общите продажби за 2019 г. ще бъдат 5,05 млн. бройки, което е с 4% по-малко от предвиденото.

"Отчитайки подобни прогнози, а също така и необходимостта от инвестиции в бъдещите технологии за усилване на конкурентоспособността на корпорацията, взехме решение да не изплащаме дивидент за последното четиримесечие на 2019 г.", се казва в съобщението на производителя.

Снимка: Nissan

fallback
  • #11
    сепуко харакири ( преди 4 години )
    А св,Петър ги чака...
  • #10
    abc ( преди 4 години )
    Много бързо потънаха тези от Нисан.Залагах първи от японците да загазят Субару и после Хонда.И на трите марки проблема им е, според мен, че нямат никакви атрактивни модели и изобщо лиспа на някаква моделна гама - 1-2 моделчета и това е. В днешни времена така не става.
  • #9
    10 ( преди 4 години )
    Ти ще си свиркаш, а акционерите с чийто пари работиш какво ще кажат?
  • #8
    356 ( преди 4 години )
    В кръга на шегата ще Ви кажа, че и ако моята фирма има такава "операционна" печалба, каквото и да означава това, та дори и намаляла до 592 млн. долара, ще си свиркам радостен, като пич от москвич.
  • #7
    ... ( преди 4 години )
    което мине през рено от него Нисан не става!
  • #6
    РЕНО.бг ( преди 4 години )
    Айде сичките дилърчитъ ся кът мрафки да бутнем слона Нисан! Давайти, че реното погина вав сянката му...
  • #5
    ОАЕ ( преди 4 години )
    Още една година на спад в оперативната печалба и акциите ще паднат още! Тогава Рено ще ги изкупят докрай и жълтите ще пикаят кръв от яд, че направиха тая глупост с Гон
  • #4
    carpe_diem ( преди 4 години )
    Ся последно приходите (оборотът) ли спада на половина или оперативната печалба?
  • #3
    анонимен ( преди 4 години )
    Не е на добре работата. Инфинити 3 поредни години бележат спад в САЩ. Нисан обмисля да остане само в Англия и на практика да напусне Европа. 17 хил служителя под ножа. Цената на акциите се срива. Отрязаха Датун. Скоро очаквам че и Инфинити ще го отнесе малко или много.
  • #2
    анонимен ( преди 4 години )
    За да докажат, че бившият им шеф е "отраднал" 90мил, сега загубиха 6 пъти повече - през куп за грош е тяхната работа. Ако Рено пуснат Нисан да си ходят сега, докато оправат документите по сделката - Нисан ще са история.
fallback
Последни