IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Nissan Leaf измина 370 км на автопилот

Електрическият хечбек бе тестван в реални условия във Великобритания

Nissan Leaf измина 370 км на автопилот

Електрическият хечбек Nissan Leaf записа най-продължителното си пътешествие във Великобритания с едно зареждане на батериите, като измина 370 км при това в напълно автоматичен режим. Маршрутът на автомобила минаваше през магистрали, сложни пътни възли и кръстовища, както и през малки градчета.

Електромобилът участва в проекта "HumanDrive", който се спонсорира от правителството на Великобритания, както и от няколко компании и организации. Общата сума, инвестирана в проекта, е 13,5 млн. британски паунда.

Безпилотният Nissan Leaf е оборудован със система за спътникова навигация GPS, оптичен далекомер LiDAR, радари и камерами, които позволяват на електрониката да се ориентира в пространство. В рамките на проекта "HumanDrive" изследователите също така са тествали технология за компютърно обучение, която позволява натрупания опит да бъде използван за разработка на бъдещи системи за автоматично управление.

Стандартният Nissan Leaf в мометта се предлага с полуавтономната функция ProPilot, която асистира на водача, като се намесва в кормилното управление, при ускорение и при спиране (ако има нужда).

Снимка: Nissan

0 от 500
  • #2
    2 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    само не знам как са регулирали ситуация с фатален изход... какво става ако тази неземна технология вземе че убие човек. Какво ще последва? Кой ще поеме отговорност? Правителството ли?
  • #1
    5 rate up comment 3 rate down comment
    .. ( преди 4 години )
    Нека хваленето да започне сега...Ако измине дори 10км на автопилот в БГ ще го призная. Тук няма дори настилка, да не говорим за другите "екстри".На хубави пътища с маркировка, мантинели и знаци всеки може.