IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Спортното купе на Mazda няма да е с роторен двигател

Конкурентът на Toyota Supra ще получи мотор SkyActiv с 400 коня

Спортното купе на Mazda няма да е с роторен двигател

Японският производител Mazda все пак ще пусне на пазара ново спортно купе с индекс  RX-9, но то няма да получи роторен двигател, съобщава изданието Jalopnik, като се позовава на свои източници в компанията.

Последният сериен автомобил на Mazda с роторен (Ванкелов) двигател беше ефектното купе RX-8, чието производство беше спряно още през 2012 г. От тогава периодично се появява информация, че японците се готвят да пусне нова спортна кола с такъв мотор, но официално потвърждение на тези планове няма.

Последните информации са, че в компанията действително работят над наследник на RX-8, който логично ще получи името RX-9. Купето обаче ще получи редови 6-цилиндов бензинов мотор, който ще използва фирмената технология на SkyActiv, като мощността му ще е в порядъка на 400 к.с.

Премиерата на новия спортен модел на Mazda ще се състои през 2021 г., а негов основен конкурент на пазара ще бъде друго японско купе - Toyota Supra.

Снимка: Mazda

0 от 500
  • #10
    0 rate up comment 0 rate down comment
    пропов ( преди 4 години )
    СепукоНе знам за какви отстъпки говориш, след като в Европа Мазда е по скъпа и от Гоуфо, и гони цените на БМВ. А технологията за двигателите си е на 100 години, по нова няма. Само периферията се ъпгрейдва. Той и шестака на БМВ и Осмака на Бентли си е като база над 40 годишен. Или имаш предвид тия 3 цилиндровите "революции"!?
  • #9
    2 rate up comment 0 rate down comment
    VIPER ( преди 4 години )
    Все ми е тая дали ще е с роторен или ото мотор. Мазда винаги са правили добри платформи и красив дизайн. А когато ти е кеф да я гледаш и да я караш, не търсиш друго.
  • #8
    1 rate up comment 0 rate down comment
    Миро ( преди 4 години )
    Скъсания вал е при Форд мотора ;)
  • #7
    0 rate up comment 3 rate down comment
    сепуко харакири ( преди 4 години )
    Пропе, като сюркаш едни и същи мотори и агрегати по 30 години, това е нормално.Те са изпитани, отстранени всички дефекти.Само чв са допотопни, тежки, горят много, тургаш нови тенекя и балъците са доволни.Правиш яки отстъпки, щото нищо не си инвестирал.Само че , един ден идва краят на песента.Технологичната пропаст става все по голяма... А пък тенекиите сапословично здрави, траят по 8 години.
  • #6
    4 rate up comment 4 rate down comment
    sam ( преди 4 години )
    ще късат ли колянови валове пак?
  • #5
    12 rate up comment 3 rate down comment
    Геро ( преди 4 години )
    Компанията е създадена 1920г.Точно ние в България, дето сме автопроизводител гигант ще решим, че погребваме Mazda!Имал съм 2 мазди, които спокойно можеха да засрамят всяка кола в техния клас по надеждност, икономичност и динамика. Дори коли 5-10г. по-млади.
  • #4
    9 rate up comment 4 rate down comment
    Пропов ( преди 4 години )
    Що пишете глупости без да сте попрочели малко? Мазда е в челните места по липса на повреди и дефекти за стари автомобили. И тва е от доста години насам. Не гледайте какво става в БГ, там влизат отдавна умрели екземпляри. Мазда само Mx5 да продават, пак ще са напред. Половин Германия ги кара.
  • #3
    5 rate up comment 17 rate down comment
    сепуко харакири ( преди 4 години )
    Мазда са на ръба отдавна, пускат антики на пазара, тоя скай актив е на 80 години, ванкела е немски мотор от 30-те год. на миналия век,да са живи издрави балъците, те са повече от китайците.
  • #2
    6 rate up comment 15 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    Никога не бих си купил мазда но роторните двигатели бяха тяхна запазена марка и винаги ме е радвала RX. Без роторния двигател няма да е същото. Мазда няма капацитета да направи нов модерен 6 цил. редови двигател още повече само за 1 споретен модел който няма да се продава, така че очаквайте да е от БМВ или Мерц. както направиха тойота.
  • #1
    7 rate up comment 8 rate down comment
    112 ( преди 4 години )
    Супрата макар че е прикрито БМВ е в пъти по-красива от него. Да видим Мазда как ще се справят.