IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Канадски милиардер спаси Aston Martin

Ланс Строл купи 16,7% от акциите на британския производител

Канадски милиардер спаси Aston Martin

Британската компания Aston Martin се съгласи да продаде миноритарен дял от акциите си на канадския милиардер Ланс Строл, като така ще си осигури средства за производството на първия си SUV-модел - DBX.

Консорциум от фирми, ръководен от Строл, ще плати 182 млн. паунда (239 млн. долара) за 16,7% от акциите на компанията, а в последствие тя и останалите акционери ще получат възможност да придобият още от ценните книжа срещу 328 млн. паунда. Този ход ще подобри ликвидността и ще намали загубите, които Aston Martin записа през разочароващата 2019 г.

Самият Строл влиза в Борда на директорите на компания, като ще заеме и длъжността изпълнителен директор. Канадският инвестирор, който притежава отбор във Формула 1, спечели подкрепата на Борда, след като конкурентът му - китайската компания Geely (собственик на Volvo и Lotus) се отказа от идеята за инвестиране. 

Благодарение на новите пари Aston Martin ще успее да финансира подготовката за началото на производството на първия си всъдеход DBX. Именно този модел трябва да помогне на британския производител да излезе на печалба, тъй като ще се продава в по-големи обеми от спортните коли на марката, познати от филмите за Джеймс Бонд.

Снимка: Automotive News

0 от 500