IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Автомобилът на Ал Капоне? Cadillac, разбира се

Бронираният модел от 1928 г. се продава в Лас Вегас

Автомобилът на Ал Капоне? Cadillac, разбира се

Автомобилите, които се продават на търгове за над 1 млн. долара, често са свързани с някакви исторически събития или собствениците им са сред отличителните фигури в моторния свят. Но ако говорим за автомобил с истинско историческо наследство, кой би могъл да бъде по-интересен от моделът, превозвал най-големия гангстер на 20-и век?

Автомобилната къща Celebrity Cars от Лас Вегас продава Cadillac Town Sedan от 1928 г. – прекрасна стара кола в чудесно състояние. Но това, което я отличава от другите обяви, е че първи собственик е бил не кой да е, а недосегаемият Ал Капоне.

Конкретният автомобил се отличава и с някои технически характеристики. Той е напълно брониран, с което е трябвало да защити известния си шеф от нападатели и полицейски куршуми. Върху каросерията е поставена покрита с азбест броня, а стъклата са дебели 2,5 см за спиране на стрелба от оръжията на врага.

Страничните и задните стъкла се вдигат, за да освободят място за дулата на оръжията на охраната на Ал Капоне. Полицейска радиостанция ги информира за местонахождението на засади или за провеждани акции. Дори осемцилиндровият двигател е тунингован за повече мощност, за измъкване от напечени ситуации.

Автомобилът е продаден малко след като Капоне влиза в затвора за укриване на данъци през 1932 г. Той сменя няколко собственици, а сега се намира в Лас Вегас и върху него виси етикет с цена 1 млн. долара.

Снимки и видео: Celebrity Cars

Вижте още снимки в галерията:

0 от 500