IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Продават бронираната кола на Ал Капоне

Очаква се цената й да бъде между $300,000 и $500,000.

Продават бронираната кола на Ал Капоне

Продават бронираната кола на Ал Капоне
Бронираното возило на най-популярния гангстер в света - Ал Капоне, ще бъде предложено на търг от RM Auctions. Търгът ще се проведе на 28 юли в Мичиган, САЩ.

Този Cadillac V8 Town Sedan е закупен и брониран по поръчка на Капоне през 1928 година, като му служи вярно до 1932 година, когато гангстерът е прибран на топло, заради данъчни измами.

Автомобилът е в идеално състояние и е поддържан регулярно, тъй като през последните 70 години е редовен участник в различни изложби и събития.

В прес-съобщението на RM Auctions автомобилът е определен като един от най-значимите в довоенната история на САЩ. Публикувани са и спомените на 92-годишния Ричард Кепстърн, който е механикът, бронирал автомобила.

По негови думи, когато при баща му дошли хората на Капоне и му предложили да бронира колата, той им отказал. "Не правя такива неща", казал бащата, на което гангстерите отговорили: "Вече правите".

Ал Капоне лично дошъл да плати за готовата кола, като дал 10 пъти повече от цената на услугата. Гангстерът дал и 10 долара на Ричард, когато разбрал, че е помагал на баща си за бронирането.

Едно от изискванията на Капоне било автомобилът да бъде в зелен цвят, за да прилича на полицейските коли в Чикаго от това време. Освен това бронираният Cadillac V8 Town Sedan разполага с прожектор за осветяване и полицейска сирена. Интересен прийом, който не се използва при днешните бронирани лимузини, е и отварящото се задно стъкло, от което лесно може да се прицелиш по преследвачите си.

Иначе, ламарините на автомобила се подсигурени от 1400 килограмова бронировка с азбестово покритие, а предното стъкло има дебелина от 2.5 см.
Продават бронираната кола на Ал Капоне
За последно този Cadillac V8 Town Sedan е сменил собственикът си през 2006 година, когато колекционерът Джон О'Куин го купува от Музей в Тенеси. Тогава за автомобилът са платени $621,500. През 2009 година Джон О'Куин загива при пътен инцидент и оттогава колата на Капоне търси своя нов собственик.

През 2010 година тя е предложена на търг, но не предизвиква сериозен интерес, като наддаванията достигат до $355,000 и това принуждава организаторите да прекратят търга. Очакванията на RM Auctions за това наддаване са за суми между $300,000 и $500,000.

Тагове: cadillac v8 town sedan
0 от 500