IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Мобилното отопление – предимства и недостатъци

Отоплението на седалките е приятно най-вече през зимата. Но ако автомобилът не е оборудван заводски, може да се намери и друго решение

Мобилното отопление – предимства и недостатъци

Сред най-обичаните екстри в автомобилите, особено през зимата, е отоплението на седалките. В много автомобили от високия клас то е част от стандартното оборудване, а в допълнение могат да бъдат избрани и статично отопление и отопление на челното стъкло. 

По правило отоплението на седалките се регулира отделно за шофьора и спътника. За кратко време то осигурява приятна топлина. Полезно е и за страдащите от болки в гърба, особено при дълги пътувания. 

Ако отоплението на седалките не е монтирано в завода, допълнителното му вграждане е невъзможно или много трудно. Изискват се нови седалки, в които са поставени кабелите за управление. В повечето случаи усилието не си заслужава.

отопление на седалките

Помощ идва от мобилното отопление за седалките, което може да се монтира независимо от вида на автомобила. Върху седалката се поставя постелка или калъф, които могат да бъдат демонтирани и използвани в друг автомобил.

Мобилното отопление се предлага от различни производители. Някои от моделите предлагат елементарно управление и различни степени на отопление. Големината на постелката зависи от големината на седалката.

Мобилното отопление на седалките се захранва с ток от запалката. Някои модели се свързват директно с бордовата електроника. Това е по-трудно, а самите постелки не могат да бъдат пренасяни лесно в друг автомобил. За всяка отделна постелка е нужно отделно захранване, като нужните разпределители за контакта на запалката също се продават в специализираните магазини.

Монтажът е детска игра. Постелката просто се поставя върху седалката и се свързва с електрическата система. След това тя се включва и се избира подходящата температура. Само за минути тя загрява.

Мобилното отопление на седалките е с добро съотношение цена-качество, а някои модели започват от 20 евро. Тъй като постелката покрива седалката през цялото време, кожата и тапицерията са защитени. В този смисъл ефектът от инвестицията е двоен.

Като алтернатива се предлагат калъфи с отопление, които се опъват върху седалката. Те не са толкова лесни за употреба и не могат да бъдат сменени с лекота.

отопление на седалките

И двата варианта имат предимства и недостатъци. Твърдо монтирано отопление на седалките е най-добрият вариант. При него се избягват най-вече кабелите. Мобилното отопление е изгодно, лесно за поставяне и може да бъде използвано в различни автомобили. Недостатъкът е в кабелите и постоянно заетата запалка на автомобила.

Снимки: Amazon, AutoScout24

0 от 500
  • #5
    0 rate up comment 1 rate down comment
    васо ( преди 4 години )
    Най добре инвестирайте във водна печка вебасто или от сорта.има таймер, тръгва сма и като влезете, колата е топля, пали лесно и е просто супер.Иначе седалките трябва да имат заводско отоплние, другото е ала бала.
  • #4
    1 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    подгрева на волана също е много полезно, особено ако колата е навън на минусови температури, волана е кожен а сте си забравили ръкавиците...
  • #3
    0 rate up comment 5 rate down comment
    112 ( преди 4 години )
    Пробвал съм го подгрева в други автомобили но не съм впечатлен от екстрата. Може би защото имам гараж и много бързо загрява колата.
  • #2
    10 rate up comment 1 rate down comment
    .. ( преди 4 години )
    Баба ви у каруцата и подгрев е имала, но само ако седне у дядо ви :) иначе не работи подгрева :)
  • #1
    10 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    Не си вземайте мобилно е моят съвет. Наддига, страничните опори на седалките не се чувстват, ставате нестабилни и се пързаляте по седалката. Пробвах такова на мой познат от висок клас беше, немско и не само затопляне, а и обдухване за лятото имаше. Нещо от сорта на 50-60 евро ми каза, че струвало. Останах разочарован. Не, че ми трябва, защото имам подгрев на седалките, но нямам вентилация и коженият салон не е най-приятното нещо лятото. Затова само фабрично изпълнение иначе не си струва.