IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Как да подготвим автомобила за зимата

Няколко съвета, които ще ви спестят главоболия до пролетта

Как да подготвим автомобила за зимата

Шофирането на автомобила през зимата също може да донесе положителни емоции. Основното е да подходите правилно към подготовката на колата за тежките условия, за да нямате главоболия до пукването на пролетта. Ето няколко съвета, които могат да ви помогнат, за да посрещнете спокойно минусовите температури навън (ясно е, че вече би трябвало да сте оставили летните гуми в гаража или мазето).

Налейте зимна течност за чистачки

От момента, когато температурата на въздуха през нощта падне под нулата, не се колебайте да смените лятната със зимна течност за чистачки. Ако не го направите навреме, водата в дюзите, които пръскат течността върху предното стъкло, може да замръзне в най-неподходящия момент.

Сменете маслото, ако трябва

При редовно техническо обслужване на колата, смяна на маслото в двигателя не е необходима. Ако обаче сте се забавили с поддръжката, струва си да смените маслото, за да улесните работата на мотора в суровите зимни условия. Най-добре е да не пестите с покупката на съмнителни продукти, а да заложите на качеството. Добре е също така да проверите всички остовни системи на колата, както и акумулатора.

Поставете нови чистачки

Ако не сте сменяли чистачките на автомобила в последните 2 години, добре е да го направите преди зимата. С течение на времето чистачките започват да не изпълняват добре функциите си, а при снеговалеж това може да доведе до опасности.

Зима

Защитете каросерията

Преди началото на зимния сезон е важно да обработите каросерията на автомобила с многослойно пастиране или със специален филм. Това ще помогне да спасите боята от малки камъни и реагенти.

Не карайте с полупразен резервоар

Малкото гориво е проблем, защото колкото повече празно пространство има в резервоара, толкова повече влага се кондензира вътре. И когато колата изстине, тя са кристализира, което затруднява работата на бензиновата помпа.

Намажете гумените уплътнения

Добре да намажете гумените уплатнения на вратите, за да не стане така, че сутринта, ако през нощта е вледенило, да не може да влезете в колата. Най-добре е да използвате силиконов спрей или глицерин. Добре е да си носите и спрей за размразяване на ключалките, но в якето си, например, а не да го оставята в жабката.

Въоръжете се против сняг и лед

И накрая: не забравяйте да поставите в багажното отделение стъргалка за лед, четка и сгъваема лопата, за да почистите снега и леда от автомобила си. Кабели за стартова помощ също не са излишни, както и спрей, който помага сутрин да размразите леда по предното стъкло.

0 от 500
  • #5
    5 rate up comment 0 rate down comment
    zord ( преди 4 години )
    Най важното е да си тръскате обувките от снега!!!!
  • #4
    5 rate up comment 3 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    мазане на уплътнения е нужно само за стари автомобили където се просмуква вода между уплътненията и може да залепнат. За нови добре уплътнени автомобили не е нужно.
  • #3
    9 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    полезни съвети, но са и обща култура.. все едно съвети от типа: Ако излизате навън си обуйте обувки подходящи за сезона, ако пък вали - вземете си чадър...
  • #2
    4 rate up comment 1 rate down comment
    до анонимен ( преди 4 години )
    А подгревателните дюзи успяват ли да размразят течността в казанчето и в маркучетата?
  • #1
    4 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    Ключ за кола не съм ползвал от много години. Поне 10. С дистанционни са. Гумените уплътнения също с течен парафин става. Става и с крем за ръце да ги намажете. Няма да залепват. Акумулатора е необслужваем и там работа нямам. Чистачките са ми оригинални, а с такива карам минимум 4 г и няма нужда на 2 да ги сменям. Дюзите на на чистачките ми се подгряват и не замръзват никога. За резервоара е много правилен съвета. Падне ли нивото до половината и зареждам до горе винаги.горивото се изпарява лятото