IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Ски на покрива? Ето кои правила следва да спазвате

Преди зимното пътуване е добре да помислите как да транспортирате безопасно ските и сноуборда

Ски на покрива? Ето кои правила следва да спазвате

Обичаните зимни пътувания често се превръщат в кошмар при намиране на място за ските. И макар вашето комби или SUV да разполага с много място в салона, помислете добре преди да качите ските вътре.

При пълно спиране съществува опасност спортните уреди да се превърнат в опасни снаряди. Облегалките на седалките или челното стъкло не са особено солидна бариера. И макар ските да стават все по-къси, те влизат само при сгънати задни облегалки.

По-добре е в случаите, в които автомобилите притежават отвори за ски и фабричен сак, в който влизат дългите ски. Във всеки друг случай е добре те да бъдат закрепени с ремъци. В никакъв случай ските не трябва да минават в средата между шофьора и пътника отпред, защото ограничават движенията на шофьора, а с това и безопасността.

Зима

Ако е възможно, е добре ските да бъдат пренасяни в пространството за краката зад предните седалки. Друго безопасно място са багажниците, които дават място за до шест чифта ски.

Най-сигурното място за тях обаче е кутията на покрива. Тя не само дава място за зимната екипировка, но и за лек багаж. Така вътре остава достатъчно място за пътуване. Преди покупката или наемането на кутия за покрива е добре да се провери дали кутията е предназначена за релсите на вашия автомобил. Преди употреба е задължително да се прочете и упътването за експлоатация на кутията.

При товаренето на кутията на покрива трябва да се спазват някои правила. Товарът вътре трябва да е подсигурен срещу разместване. Ските и сноубордът трябва да са най-долу и неподвижни. В предната част и между ските могат да бъдат поставени грейки, които имат обем, но не и тегло. Така други тежки товари, които при рязко спиране могат да полетят напред, ще бъдат спрени.

Зима

Тежките вещи трябва да бъдат прибирани в багажника, за да не се измества центърът на тежестта и по този начин да се влияе на пътното поведение. Редно е и да се следи за максималния допустим товар в автомобила и в самата кутия. Информация за допустимите тегла се намира в упътванията за експлоатация. При изчисленията трябва да се добави теглото на самата кутия и на товара в нея.

Шофьорите на автомобили с кутии на покрива не трябва да забравят, че пътното поведение се променя заради повдигнатия център на тежестта, теглото и въздушното съпротивление. Резултатът е по-дълъг спирачен път и по-лошо поведение в завоите. Автомобилът е и по-податлив на страничен вятър. Затова с особено внимание трябва да се подхожда при излизане от гори и на мостове.

Принципно при шофиране с кутия трябва да бъде спазвана по-голяма дистанция и да се намали скоростта в завоите. Макар да няма законово правило за максимална скорост с кутия, не трябва да бъде надхвърляна скоростта от 130 км/ч. Внимание се изисква и при влизане в гаражи и подземни паркинги.

Снимки: Autozeitung

0 от 500