IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Когато фойерверк удари колата

Пораженията от ракети и пиратки могат да са много неприятни

Когато фойерверк удари колата

Нова година означава веселба за всички, но някои собственици на автомобили са неприятно изненадани на първи януари. Все повече са случаите, когато паркирани пред блоковете автомобили са улучени от бомбички и ракети. Черните петна от изгаряне обаче не винаги са фатални за боята.

Като цяло фойерверките не нанасят тежки поражения на автомобилите. Прахообразните остатъци от изгаряне в повечето случаи могат да бъдат премахнати с основно измиване. При по-упоритите щети обаче е нужно полиране. Така лакът възстановява блясъка си.

В някои случаи обаче ракетата може да е повредила основно боята. Тогава възможни са два варианта – автомобилът да бъде оставен на професионалист за пребоядисване на повредения детайл или да бъдат предприети действия в стил "направи си сам". Нужна е фина шкурка, грунд и спрей със същия цвят. Ако след изстрелването на ракетата тя е улучила автомобила директно, посещението при автобояджията няма да ви се размине.

firecracker

В този случай възниква въпросът и кой отговаря за възстановяване на щетите? По правило този, който ги е причинил, но в 99 % от случаите той няма да бъде открит. Ако автомобилът има застраховка "Каско" възстановяването на щетите може да бъде поето от компанията-застраховател. Не всички застрахователи обаче поемат такава отговорност – затова е важно да се обърне внимание на общите условия по договора за застраховка.

Особено внимание трябва да обръщат собствениците на кабриолети. За тях с особена сила важи правилото по празниците автомобилът да бъде прибран в затворен гараж. Ако това е невъзможно, по-добре да бъде паркиран в спокойна странична уличка без жилищни сгради, барове или ресторанти. В близост до заведения опасността от повреди – не само от фойерверки, но и от издраскване и чупене от подпийнали хора – е най-голяма. Инвестицията за краткотрайно пребиваване на затворен паркинг едва ли може да бъде по-препоръчителна на Нова година.

Снимки: Autoscout24

0 от 500