IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Безопасно ли е движението зад снегорин?

Карането зад машина за почистване може да бъде досадно, но е важно да се спазват някои правила

Безопасно ли е движението зад снегорин?

Снегорините по пътищата правят шофьорите несигурни при лошо време, въпреки че всички искаме те да свършат добре своята работа. В много случаи шофьорите не знаят как да се държат правилно при движение зад почистващата машина.

Когато забележите снегорин, осигурете място за преминаването му и не изпреварвайте рисковано, тъй като така можете да попречите на работата му. Поддържайте дистанция. Ако се приближите твърде близо зад почистващата машина, автомобилът ви ще бъде напръскан със сол и пясък от разпръскващата система. Така видимостта ви ще се намали и освен това може да останат драскотини по боята и стъклото на автомобила ви.

Мнозина мислят, че зад почистващата машина пътят вече не е заледен. Това е само донякъде вярно. Не трябва да се забравя, че докато солта подейства и разтопи заледените части от пътя, трябва да мине малко време.

При изпреварване на почистващата машина имайте предвид, че почистеният сняг образува преспа в края на шосето. При преминаването й внимавайте в нея да попаднат възможно най-малък брой гуми наведнъж.

Когато се движите зад по-бавен автомобил, а срещу вас се задава снегорин, имайте търпение и изчакайте да се разминете. Минете възможно най- в дясно, за да избегнете опасност от удар и да осигурите на лопатата достатъчно място.

Снегорин

Шофиращите стъпаловидно снегорини на магистралата не трябва да се задминават. Зад тях ще пътувате по-бавно, но със сигурност върху почистена настилка. Изпреварването е опасно, тъй като разстоянието между греблата им е малко. И тук трябва да се вземат предвид разпръскваните пясък и сол зад снегорините.

Според експерти с изпреварването на снегорин не печелите време, тъй като при движение по непочистен път, скоростта пада.
И на последно място, мислете когато паркирате. Ако не оставите достатъчно място на снегорина да премине, не се оплаквайте, че вашата улица не е почистена.

Снимки: ADAC

0 от 500
  • #2
    10 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    Най-безопасно според мен в това време, когато е студено и вали в къщи на топло седнал на масата с нарязан на тънко суджук, еленски бут, пъстърма и други сухи мезета и консумация домашно червено вино, за да не ви приседне нещо. Така ги разбирам аз нещата, така правя и сега...
  • #1
    8 rate up comment 0 rate down comment
    .. ( преди 4 години )
    Преди години пътувах в един междуградски рейс, вечерно време, цял ден беше валял сняг и по магистралата колите се движеха с 40-50км/ч (беше ги изненадала зимата). Шофьора беше набримчил яко в лявата лента и задминаваше всички като спрели. По едно време като почна да се суче тоя автобус.. викам си край, до тук бяхме... А той... минавал снегорините пред него на слаломче .Като стигнах не знаех дали да го разцелувам или да му счупя ръцете.Та да ви кажа, по-безопасно е зад снегорините :)