IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Шри Ланка също направи суперавтомобил на ток

Vega EVX има два електромотора с мощност 402 коня, изминава 240 км с едно зареждане

Шри Ланка също направи суперавтомобил на ток

Компанията Vega Innovations от Шри Ланка планира да представи дебютния си проект по време на автомобилното изложение в Женева тази година. Това е EVX електрически суперавтомобил със задвижване на всички колела, литиево-желязо-фосфатна батерия и пробег от 240 от километра с едно зареждане.

Анонсиран още през 2015 г., Vega трябваше да получи задвижваща система с мощност от 900 коня. Сега обаче, компанията обяви по-земни цифри. Суперавтомобилът ще има два електромотора с максимална мощност от 300 киловата (402 к.с.) и 720 Нм въртящ момент и литиево-желязо-фосфатна батерия с течно охлаждане и плътност на съхранение на енергия от 220 вата на литър обем (общият капацитет още не е известен). Времето за ускорение до 60 мили в час (97 км/ч) ще отнема 4 сек, а пробегът с едно зареждане ще е 240 км.

EVX от Шри Ланка

Автомобилът също така има редица иновативни решения. Първо, компанията уверява, че е разработила много сложни алгоритми за управление на задвижващата система, и второ, са приложени някои ноу-хау към оформлението на клетките на батерията, системата за контрола на електрозахранването и софтуера за управление. Освен това Vega EVX ще получи полуавтономна система за управление с поддържане на избраната за движение лента, както и разпознаване на знаци и пешеходци.

EVX от Шри Ланка

Vega Innovations е част от CodeGen Group, чиято основна дейност е разработката на софтуер. Главният изпълнителен директор на компанията Харша Субасингхе има научна степен в областта на изкуствения интелект и софтуерните агенти. Шеф на отдела за стратегическо планиране пък е Бешан Кулапала, който е работил като технически директор в Intel.

Снимки: Vega Innovations

0 от 500
  • #1
    3 rate up comment 4 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    тия новини вече са безинтересни... скоро и баба ми ще направи супер автомобил на ток, само да намери повечко акумулатори :)