IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Tesla започна да продава "китайския" Model 3

Първите 15 бройки, произведени в Шанхай, бяха купени от служители на завода

Tesla започна да продава

Първите 15 бройки от Tesla Model 3, произвеждани в завода на американската компания в китайския град Шанхай, вече бяха продадени на служители в предприятието, съобщи агенция Sina. Втората партида се очаква да пристигне в местните дилърски центрове съвсем скоро. Нещо повече, по-рано шефът на компанията Илон Мъск каза, че електрическите автомобили на Tesla местно производство ще започнат да пристигат при клиентите едва догодина, което означава, че сглобяването им е приключило по-рано от очакваното.

Трябва да се отбележи, че Tesla постави своеобразен рекорд по изграждането на новия завод - едва 6 месеца. Особено впечатляващо е това, че първите няколко месеца на тази година бяха насочени само в подготовка на обекта, а строителството на самата сграда започна през април. За три месеца беше построена по-голямата част от огромното съоръжение.

Заводът на Tesla в Китай

Според китайския сайт Autohome, степента на локализация на производството в Мегафабриката в Шанхай в момента е 30%, но до средата на 2020 г. тя ще се увеличи до 70%, а до края на същата година ще достигне 100%. Сега заводът работи на една смяна и произвежда 1000 бройки на седмица, тоест около 50 000 годишно, докато планираната мощност за първия етап на предприятието е 250 хиляди автомобила годишно, с перспектива за удвояване на показателя.

Заводът на Tesla в Китай

В края на май китайските потребители могат да направят предварителна заявка за модела, който се сглобява в страната. Цените започват от 328 000 юана (47 523 долара). Това е с 49 000 юана (7091 долара) по-малко от сегашния Model 3, който се внася там. Gigafactory 3 ще започне да произвежда скоро и китайската версия на Model Y.

0 от 500