IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Украинският всъдеход, който се катери и плува навсякъде

Sherp The Ark е приключенски автомобил за най-сурова употреба

Украинският всъдеход, който се катери и плува навсякъде

Сняг, пясък, скали, кал, лед и дори дълбока вода – една офроуд машина не спира пред нищо. Тя се нарича The Ark, а производителят й е украинската фирма Sherp от Киев. Автомобилът е дълъг 9,63 м и се състои от предна част с две оси и задна с три.

The Ark може да бъде използван при температури от -50 до +40 градуса. Една от най-интересните му характеристики е възможността да преодолява дълбоки до два метра окопи и да се катери над препятствия с височина 1,50 м. Тук помагат петте задвижвани моста. С умело задействане на спирачките The Ark може да се извива като гъсеница.

От голяма полза извън пътя са огромните гуми с ниско налягане, което подобрява сцеплението. Специалният профил им позволява да работят и като лопати във водата. Замръзнали езера също не са проблем – дори някъде ледът да поддаде, амфибията не потъва.
Налягането в гумите може да се променя по време на движение. При това то може не само да бъде намалявано чрез изпускане на въздух, но и увеличаване с помощта на отработени газове. Това става възможно чрез специалното въздушно окачване. То няма пружини и амортисьори и трябва да подобри комфорта и солидността.

4,3-тонната машина има максимална скорост от едва 30 км/ч. Във водата тя спада до едва 6 км/ч. Всъдеходът обаче може да качва наклони до 40 градуса и да преминава по напречен наклон от 30 градуса.

За задвижване служи един изненадващо скромен мотор на корейския производител Doosan. 2,4-литровият дизел предлага едва 74 к.с. и 280 нютонметра въртящ момнет. Мощността се предава към всички колела чрез петстепенна механична кутия. Разходът на гориво е между 8 и 12 литра на час. 240-литров резервоар позволява 24-часова нон-стоп употреба. С 58 десетлитрови туби пробегът вече е 82 часа или над три пълни дни.

Друга сила на The Ark са транспортните му способности. Най-простата версия се състои от четириместен преден модул и равна товарна площ с куки за закрепване – идеална за превоз на трупи например. Товароносимостта от 3,4 тона е гигантска.

В комбинация с модул за превоз на пътници могат да бъдат транспортирани до 20 души. С това машината е подходяща за експедиции в изолирани местности, но и за евакуация на жертви от катастрофи. Освен това The Ark може да бъде превърната в мобилна болница с добавянето на медицински модул.

Снимки и видео: Sherp

0 от 500
  • #5
    2 rate up comment 0 rate down comment
    хе-хе ( преди 4 години )
    В момента това е най-добрата офроуд машина в света. Предишният модел се ползва непрекъснато при брутални условия и няма грешка. Много добра концепция, много добра реализация, много добро инженерство - всеки детайл е премислен.
  • #4
    1 rate up comment 4 rate down comment
    Антибляд ( преди 4 години )
    Поредната ненужна вещ от рашката. Тия ги бива само да правят сензации. И тоз безаналогов *** ще потъне в блатото на руската посредственост. Колко са смешни, Боже! Добре, че сме поне на крехката дистанция от едно море от тях.
  • #3
    4 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    Вместо да следваме собствен, национален интерес ние ближел хАмерикански зад-ници и защитаваме техните, а не нашите интереси. Готвят ни за пушечно месо. Унищожиха държавата и изгониха народа, а то горкото пърха от радост, че сме краварска под-колония.
  • #2
    8 rate up comment 2 rate down comment
    някой от тълпата ( преди 4 години )
    Ако Украйна е станала Руска област, то мога да си помисля че руснаците са си преместили производството в украинска област, иначе Виталий Шерп е руснак и производството на SHERP е в Русия! Украйна освен да краде руска газ за момента друго не може да прави!
  • #1
    11 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    Умишлено ли лъжете, че фирмата е украинска или наистина сте толкова невежи? За ваше сведение фирмата е руска. пускали сте и други новини за нея и навсякъде сте писали руска, а тук изведнъж се превърна в украинска. Дори и да не правиш справка с гугъл, то поне от обща култура трябва да знаеш, че за руска фирма става въпрос. Както и да е, важното е, че това са наистина уникални машини минаващи навсякъде. В руските сурови условия ще е незаменим помощник. В Канада и Аляска тоже!