IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Професията "шофьор" е опасна за здравето!

Кои са най-честите заболявания при хората, прекарващи повече време зад волана

Професията

Специалисти от медицинския факултет в Харвард внимателно изучиха медицинските документи на водачи на таксита от последните 13 години и достигнаха до извода, че да си професионален шофьора е опасна за живота и здравето, съобщава медиите в Англия.

Експертите са установили, че болки във врата и кръста изпитва всеки професионален шофьор, като те съ дължат не само на честото завъртане на главата и на таза (за една смяна таксиметровият водач прави около 150 такива движения), но и на вибрациите на автомобила. Именно това е и един от най-големите врагове на костната система на човека, като те водят до остеохондроза на гръбначния стълб, до появата на херния между ребрата и до радикулит.

Друг бич за професионалните шофьори са съдовите заболявания, които се дължат на обездвижване. Водачите са оплакват от болки в краката заради разширени вени. А небалансираното и нередовно хранене води до проблеми с стомашно-чревния тракт. Заради намалелия приток на кръв в таза пък се стига до простатит и до образуване на камъни в бъбреците. Подгряването на седалките пък води до възпалителни процеси.

Освен всичко това, по време на работа шофьорите са принудени да вдишват продукти, получени от преработката на бензин или дизел. Вредни за здравето са и материалите, използвани за направата на спирачни дискове, като продължителният контакт с тях може да доведе до рак.

Основното, което препоръчват лекарите за тази професия, е професионалните шофьори да следят за своето здравословно състояние и редовно да преминават профилактични прегледи.

Снимки: Carsweek

 

0 от 500