fallback

Bosh разкри как ще пази шофьорите от смартфона

Новата система намалява скоростта, ако водачът отвлече вниманието си

Компанията Bosch обяви, че е разработила технология, която позволява наблюдение на случващото в салона. Системата е създадена на базата на изкуствен интелект, като оценява състоянието на шофьора. И ако той отвлече вниманието си, например със смартфон, тя ще подава сигнал и автоматично ще намалява скоростта на автомобила.

Експерти по безопасност са установили, че при движение със скорост 50 км/ч колата изминава 42 метра за три секунди. Водачът се нужда точно от толкова, за да провери дали е получил нови съобщения на телефона си. Съответно, ако скоростта е по-висока, автомобилът изминава по-голямо разстояние. Много хора просто не преценяват какви рискове предприемат в този момент.

За да бъдат предотвратени нещастни случаи, Bosch предлага във волана да бъде поставена камера, която непрекъснато следи погледа на шофьора и движението на главата му. Ако системата определи, че човекът отвлича вниманието си, тя подава сигнал, а в критична ситуация намалява скоростта. Това ще принуди водачите да бъдат по-отговорни и да не се разсейват със странични фактори, в това число и със смартфона.

Функционалността на системата може да бъде разширена, като се поставят повече камери - например върху или зад огледалото за обратно виждане. Това ще позволи да се следи поведението не само на водача, но и на пасажерите, в това число и тези, които се возят на задната седалка. 

Масовото внедрявана на системата в серийни автомобили е предвидено за 2022  В Bosch са пресметнали, че до 2038 г. само в Европа тази технология може да спаси животите на 25 000 души и да предотврати 140 000 тежки травми.

Снимки: Bosch

fallback
  • #6
    джъст -А- мен ( преди 2 години )
    Адмирирам това определено УМно, много умно и подходящо изобретение - навременно създадено за предпазване от массово нахлуващите в шоферското место активно ползващи смарт-фончета и АЙ-фончета драйвъри, които не мислят за последиците и резултата от мигновеното невнимание по време на каране на масъл-карите, които са яхнали тъй безогледно /СУВ, ДЖИП, спортно-форсирани модели, етс.../
  • #5
    Кико ( преди 4 години )
    Жалко е в този сайт в коментарите да се споменава многократно некомпетентността на авторите и/или редакторите му, но въпреки това да няма никаква промяна и да продължават да се допускат елементарни грешки, като да се греши правописно името на сериозна марка и то още в заглавието.
  • #4
    анонимен ( преди 4 години )
    Сори, ама моята кола няма отделение за ръкавици, като твоята. Моята има поставка с безжично зареждане на телефона. Като вляза в колата си и натисна копчето старт, телефонът ми се свързва със системата и на 9 инчовия монитор виждам екрана на телефона си и от там мога да го управлявам и гледам. Звука и да е изключен или включен все тая, защото телефона не звъни. Звъни през звуковата система в купето. На екрана виждам кой ме търси и решавам дали да вдигна с бутон от волана или тъчскрийна или не.
  • #3
    анонимен ( преди 4 години )
    когато влизаш в автомобила мястото на телефона е в отделението за ръкавици и с изключен звук
  • #2
    анонимен ( преди 4 години )
    BOSCH не се пише BOSH
  • #1
    David ( преди 4 години )
    Оправете и заглавието де
fallback
Последни