IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Kia Optima получи задвижване 4х4

Компанията разкри и глобалната версия на модела

Kia Optima получи задвижване 4х4

Корейският производител Kia разкри напълно седана K5 (известен още като Optima), който ще се предлага на глобалните пазари. Моделът преминава на двигателите от семейството Smartstream и за първи път в историята си получава задвижване на четирите колела.

Новият K5 трябва да демонстрира еволюцията в развитието на фирмения дизайн на марката. Върху външния вид на фастбека са работили стилистите на Kia от Европа, САЩ и Корея. Моделът получава интегрирани в решетката на радиатора светодиодни светлини и фарове с формата на пулсиращо сърце. Като цяло формата на предната част е доста по-агресивна и напомня на тази на Stinger.

Kia K5/Optima

Променени са и габаритите, като в сравнение с предшественика си новата K5 е с 50 мм по-дълга, с 25 мм по-широка и с 20 м по-ниска. Разстоянието между двете оси е увеличено с 45 мм. За модела са предвидени 16-, 17- и 18-цолови джанти, а за версията GT - 19-цолови. Тя получава също различни брони и раздвоени тръби на изпускателната система.

В салона на фастбека е поставен цифров приборен панел с диагонал 12,3 инча и централен дисплей на мултимедията с диагонал 8 или 10,25 инча. В оборудването влизат още аудиосистема BOSE с 12 колони и режим за релакс Sound of Nature, система за осветление Mood Lighting, подгряване на седалките и на волана. В зависимост от пазара ще се предлагат плат, изкуствена или естествена кожа за седалките, както и дървени или метални елементи.

Kia K5/Optima

В Щатите и Корея новата K5 ще се предлага с турбомотор 1.6 T-GDi (180 к.с. и 265 Нм), който разполага с технология за непрекъсната промяна на отварянето на клапаните  CVVD. На някои пазари моделът ще получи агрегати 2.0 MPI (152 к.с и 192 Нм), 2.0 CVVL (160 к.с. и 196 Нм) и 2.5 GDi (194 к.с. и 246 Нм). Версията K5 GT ще разчита на 2.5 T-GDi с мощност 290 к.с. и 455 Нм, като ще ускорява от 0 до 100 км/ч за 6,6 секунди. На по-късен етап ще излязат и хибридни варианти.

Всички двигатели, освен 2.5 T-GDi, ще се комбинират с 6- или 8-степенна автоматична трансмисия. За топ-мотора е подготвена 8-степенна "роботизирана" скоростна кутия с два мокри съединителя. В оборудване е включен и селектор за режимите на движение  Drive Mode Select с четири въведени и един индивидуален прибор. За първи път в историята си моделът ще се предлага както с предно предаване, така и със система 4х4.


Още снимки - вижте в галерията.

В списъка с електронни асистенти ADAS са включени контрол на слепите зони, както и на пространство пред и зад автомобила. Има още система за кръгово наблюдение, система за поддържане на лентата на движение и асистент за движение по магистрала. Функцията Remote Smart Parking Assist позволява паркиране от разстояние с използване на ключа.

Снимки: KIa

0 от 500