IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Kia представи новата Optima

Засега са известни само двигателите за вътрешния пазар

Kia представи новата Optima

През последните дни Kia на няколко пъти загатна за предстоящата премиера на новото поколение на седана Optima. В показаните от компанията видеа си виждаше датата 12 декември, което предполагаше, че премиерата ще е на тази дата. Корейският производител обаче изненада всички, като представи автомобила във версиите му за вътрешния пазар, където той се предлага под името K5.

Моделът е кардинално преобразен на външен вид и от Kia го определят като "седан в стил фастбек". Той е получил агресивен външен вид, релефен капак, светодиодни фарове с дневни светлини, които са вградени в решетката на радиатора. Задните светлини са в една линия.

Kia K5/Optima

Автомобилът беше представен лично от новия ръководител на дизайнерския център на марката Карим Хабиб, който се присъедини към Kia през септември, след като преди това работеше за Infiniti. Той обаче не е участвал в разработка на машината.

Седанът е преминал на нова платформа, като дължината е увеличена с 50 мм и вече достига 4905 мм. Разстоянието между двете оси е нараснало с 45 мм - до 2850 мм. Широчината си остава същата - 1860 мм, но височината е намалена с 20 мм и е 1445 мм. За модела са предвидени 16-, 17-, 18- или 19-цолови джанти.

Kia K5/Optima

Салонът също е преработен, като е подобрена шумоизолацията. Традиционни скоростен лост е сменен от шайба, който се оказва по-голяма от показаната на скиците преди седмица. Мултимедийната система има голям тъч-скрийн, който е свързан с приборния панел. За топ-версиите е предвиден цифров приборен панел, който сменя цвета си в зависимост от времето.

Мултимедията е с гласово управление, като именно с такива команди може да се настрои климатика, както и да се включи отоплението на седалките и на волана. Новата Optima има вграден видеорегистратор, а двигателят може да се стартира с помощта на смартфон със с Android и NFC. Телефонът може да паркира седана на тясно място, а в системите за безопасност са включени 9 въздушни възглавници, система за аварийно спиране, мониторниг на слепите зони, адаптивен круиз-контрол и др.

Kia K5/Optima

Двигателите на новия K5 са взети от Hyundai Sonata, като те са от семейството Smartstream. На вътрешния пазар моделът ще се предлага с бензинов атмосферен мотор с обем 2,0 литра (160 к.с.), както и с 1,6-литров  T-GDI (180 к.с.). Първият е съчетава с 6-степенен "автомат", а втория с 8-степенен.

Освен това, K5/Optima ще е достъпна с мотор 2.0 LPI със 146 к.с., който работи на природен газ, като тук скоростната кутия е 6-степенна автоматична. Има и хибридна версия с 2,0-литров атмосферен двигател и електромотор, вграден в 6-степенната скоростна кутия. Тази версия е с вградена слънчева батерия в покрива, като развива 195 к.с.

Базовата версия на модела стартира от 19 700 щатски долара, докато цените на най-скъпия вариант - хибридния, започват от 23 400 долара.  


Още снимки - вижте в галерията.

Снимки: Kia

0 от 500
  • #7
    2 rate up comment 0 rate down comment
    mvv ( преди 4 години )
    Тва без пари ве!
  • #6
    6 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    добре изглежда кията.. харесва ми. Не ме интересува откъде са крали дизайн, щом са го направили да е привлекателно и достъпно като цена - печелят.
  • #5
    10 rate up comment 4 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    Пак е по-красива от на наркоманчето лунохода.
  • #4
    1 rate up comment 9 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    С тези завъртулки отпред е отблъскваща направо. Все едно някое дете с развинтена фантазия си е играло да ги създаде. Задницата горе-долу става макар на мен тази светлина по цялата дължина изобщо да не ми харесва. Това са ми двете забележки. Всичко останало според мен е добре направено. Добра алтернатива на немските кошове е Оптимата, но да ги оправят тези светлини, защото наистина са крещящо грознии.
  • #3
    3 rate up comment 3 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    Няма лошо да копират ако го направят толкова или по-добро от оригинала на по-ниска цена.
  • #2
    8 rate up comment 5 rate down comment
    Факт! ( преди 4 години )
    Ще размаже немските ко.чи.ни от разь
  • #1
    5 rate up comment 3 rate down comment
    Започна се ( преди 4 години )
    копирането задниците на новите A7 и 508. Отпред фаровете са като на новия грозен Приус....